- Der er gevinst, udbryder Erik Olsen med et saligt smil på læben, mens han kigger ned i redekasse nummer 113. Efter at have tjekket omkring 30 redekasser, er der endelig en rund rede i syne.

Det er et tegn på, at den truede hasselmus har boet her. Hasselmusen bruger redekasserne til at sove og yngle i, men i november går den i hi under jorden, i stendiger eller under trærødder. Den er nemlig ikke en ægte mus, men hører derimod til syvsoverfamilien.

Erik Olsen er formand i afdelingen for Danmarks Naturfredningsforening i Lejre og er med i den lokale gruppe af frivillige, der tjekker redekasser til hasselmus i Bidstrup Skovene.

De frivillige er med til at skabe et overblik over bestanden i skoven og plante til omkring redekasserne, så hasselmusens levesteder kan blive endnu bedre.

I år har de indtil videre tjekket en tredjedel af de 3-400 redekasser i skovene, og de har fundet i alt seks hasselmusreder. Sidste år blev der fundet over 50 reder i redekasser, rederør og reder i buske og træer.

En hasselmusredekasse ligner til en forveksling en lille fuglekasse. Bagpå er der et hul som indgang til hasselmusen.

Hasselmusen mangler sammenhængende natur

Mellem krat og grene er redekasserne gemt godt af vejen. For hasselmusen vil allerhelst springe rundt mellem grene og krat og bevæger sig nødigt langs jorden. Men det er langt fra alle landets skove, der tilbyder samme natur og levesteder til hasselmusen.

Derfor er arten alvorlig truet i Danmark. Den har brug for bedre og mere sammenhængende natur, så den nemmere kan bevæge sig rundt og finde føde, hvis udviklingen skal vendes.

- Hvis Danmarks eneste syvsover skal have en chance for igen at blive så tilpas talrig, at den ikke længere er truet, er det bydende nødvendigt, at der bliver gjort mere for at forbedre artens levesteder og at skabe korridorer i naturen, siger Bo Håkansson, seniorrådgiver i naturpolitik og artsforvaltning fra Danmarks Naturfredningsforening.

Hasselmusen lever især i krat og lysåben natur, hvor den kan springe fra gren til gren. Den vil gerne undgå at bevæge sig på jorden.

For at forbedre hasselmusens levesteder, skal man skabe grønne korridorer med lys og plads til blomstrende buske og træer, hvor den kan finde føde. Derudover skal gamle træer blive liggenede i naturen, så hasselmusene kan bruge dem som gangbro i landskabet.

Støt naturen og få et gratis gavebevis

  • Når du støtter naturen i julen kan du give din støtte i julegave.
  • Når du har doneret et valgfrit beløb, kan du downloade et valgfrit gavebevis til din modtager.

Begejstring for den søde syvsover

I Bidstrup Skovene har man i over ti år arbejdet for at forbedre hasselmusens levesteder ved at sætte redekasser op og lade krat vokse vildt. Med hasselmusprojektet håber man på, at bestanden bliver styrket på lang sigt.

Efter turen i skoven for at tjekke redekasser står gruppen på omkring 14 frivillige, der også tæller tre børn, i en rundkreds med termokander. Børnene står helt stille og lytter med store øjne da naturentusiast Anders Wiig Nielsen, fortæller om den hasselmus, han så springe ud af sin redekasse, da de åbnede den.

Erik Olsen fra Danmarks Naturfredningsforening er også godt tilfreds med dagen:

- Det er fantastisk at opleve, hvor mange mennesker der er kommet. Det handler selvfølgelig om at tjekke redekasser, men vi håber også, at vi på den her måde får gjort folk opmærksomme på hasselmusen og hvor truet den rent faktisk er, siger Erik Olsen.

En af de frivillige var så heldige at få øje på en hasselmus, der ikke var gået i hi endnu.

Fakta om hasselmusen

  • Hasselmusen er en af de mest truede arter herhjemme. Den lever kun i få skove på Sjælland, Fyn og Jylland.
  • Det er Danmarks eneste syvsover, og den går i hi fra omkring oktober/november til april/maj.
  • Hasselmusen er på Rødlisten over truede arter med status som 'moderat truet'.

Støt naturen i julen

Hjælp os med at skabe flere levesteder til hasselmus og andre truede arter i Danmark. Støt vores arbejde for at skabe mere plads til naturen med et valgfrit beløb.

Vælg beløb

50kr.
1000kr.

Valgfrit beløb

Støt med et bestemt beløb