Sankt Hans er kulminationen på de lyse nætter, og der er masser af muligheder for at tage på oplevelse i naturen den aften.

Hvis I går på opdagelse i den lune midsommernat, kan I være heldige at se sankthansormen. Den er ikke almindelig, men den er ikke svær at få øje på.

Sankthansormen lyser nemlig om kap med Sankt Hans-bålene i nogle forunderlige og kraftige gullig-grønne blink.

  • Det bedste sted at gå på jagt efter sankthansormen er i våde områder f.eks. ved moser, søbredder og fugtige enge, men det er en ubeslutsom lille en, som nogle gange gemmer sig i det tørre græs ved stranden eller sandede områder i skoven, fortæller Ole Laursen, leder af skoletjenesten i Danmarks Naturfredningsforening

Dens navn snyder, for sankthansormen er slet ikke en orm, men en lille bille. Hvis du sidder ved siden af flere sankthansorme på samme tid, så lyser de så kraftigt op, at du kan læse en bog.

På vores børnesite naturninja.dk kan I finde et tema med flere spændende og sjove oplevelser til Sankt Hans.

Pas på dyrene

Husk at sankthansbål er gode gemmesteder, som tiltrækker både fugle, harekillinger, pindsvin og mus.

Inden I sætter fut i bålet, så er det en god idé at flytte bålet lidt, så I er sikre på at alle dyrene flygter.

Hvis I kun slår på bålet og larmer, vil dyrene bare gemme sig endnu bedre, som en vaskeægte ninja.

Sagt om Sankt Hans

Hvis en pige på sankthansaften plukker ni forskellige blomster og lægger dem under sin hovedpude, vil hun i drømme se sin kommende mand.

Hvis du sætter to skud af planten sankthansurt i stråtaget på sin kærestes hus, så er der bryllup i sigte, hvis de gror videre.

Sankt Hans markerer sommersolhverv og årets længste dag. Sommersolhverv blev tidligere fejret med store bål, der skulle jage det onde væk.

Med kristendommens indtog til Danmark blev dagen til en fejring af Johannes Døberens fødselsdag, og det er ham, der med en fordanskning af navnet er Sankt Hans.