Løb og gåture i naturen er en tiltrængt pause fra påskens indendørsaktiviteter foran computeren og iPaden. Og det behøver ikke være så svært at gøre turene til en leg for både voksne og børn.

I et orienteringsløb træner man både koordinationen og konditionen, når man på jagt efter forskellige poster skal løse opgaver. Og så er det sjovt! Der er flere O-løbeklubber i hele landet, men vi har samlet et par tips og tricks til, hvordan i familien kan lave jeres eget løb.

Posterne

Til et orienteringsløb skal man bruge poster. Posterne kan være en præmie og vise vej til næste post, eller – for at gøre det lidt sjovere – indeholde en lille opgave. For at få at vide, hvor næste post er, skal man løse opgaven rigtigt.

I tråd med påskeferien kan posterne passende være påskeæg!

Der er flere måder, man kan lave orienteringsløb på. I kan for eksempel lave foto-løb, hvor man ved hver post får et billede af det næste sted, man skal hen. Det egner sig også godt til o-løb i byområder.

Et helt traditionelt løb kan være et kort med en oversigt over posterne og hvilken rækkefølge, de skal tackles. Ved hver post henter man så et nummer eller et bogstav, der giver mening til sidst.

O-løb: Sådan kommer du i gang!

  • Find et nogenlunde uforstyrret område, gerne med nogle gamle træer og interessant terræn, så det bliver et eventyr at lede efter poster.
  • Husk praktisk fodtøj.
  • Find et koncept for Orienteringsløbet. Om det skal være med quiz-spørgsmål, rebuser eller små opgaver.
  • Brug apps som GeoQuester, der gratis lader dig oprette ruter og poster samt opgaver til dem.
  • Er du interesseret? Find en orienteringsklub nær dig og prøv O-løb sammen med andre mennesker.

I bestemmer helt selv, hvor mange poster I vil finde. Til de ”rigtige” løb vil der typisk være omkring 20 poster, og alt afhængig af hvor meget tid I har, og hvor gamle børnene er, kan I skalere op og ned. Husk at bruge noget farvestrålende garn eller lignende til at markere posten. (Og plastikchatek til evt. papir)

At finde vej

I rigtige O-løb er kompas og kort en stor del af legen. Men det behøver I ikke nødvendigvis, når I laver jeres eget. Eventuelt tegn jeres eget primitive kort over det område, I har bredt posterne ud over. Brug forskellige farver til stier, off-road og vand.

Selvom I ikke har brug for kompas, er det er altid god øvelse og sjovt at bruge verdenshjørnerne, når I skal fra den ene post til den anden. På de fleste smartphones er der et indbygget kompas, som viser, hvilken retning de forskellige verdenshjørner er.

Ruten

Orienteringsløb handler om at bruge retningssans, kort og kompas til at finde gennem ukendt terræn. Men orienteringsløb kan fortolkes på mange måder og behøver ikke foregå i en stor skov. Har I en stor have, bor tæt på en park eller andre grønne områder uden for mange forstyrrelser, kan orienteringsløb sagtens lade sig gøre.

På hjemmesiden Findvej.dk kan I få lidt hjælp ved at finde ruter, der allerede eksisterer. Der findes færdige ruter med poster i hele landet, som I altid kan tage hul på. I skal bare oprette en bruger og downloade kortet.

Derudover er der en række apps, man kan oprette ruter i og dele med familien. GeoQuester er gratis og lader dig opretter 10 poster. Derudover kan man oprette opgaver og quizspørgsmål til hver post, og man bestemmer selv, hvor tæt på, deltagerne skal være, før de kan få lov at løse opgaven.

Opgaverne

Kun fantasien sætter grænser for opgaverne til jeres O-løb.

Prøv med en rebus, der beskriver hvor næste post er, eller hvor rebusen symboliserer et ord, som I skal bruge for at sammensætte en sætning til sidst.

I kan også tage den klassiske med forskellige quizspørgsmål, for eksempel om det område I er i, naturen eller noget helt tredje!

I kan også gå på opdagelse i naturen og teste ungerne i forskellige arter. De kan for eksempel plukke en bestemt plante eller gå på jagt efter et bestemt insekt, før de må rykke videre til næste post.