Vi pakker os ind i store jakker, tykke vanter og varme huer. For selvom kalenderen snart siger forår, så er Danmark ramt af sibirisk kulde, som sender temperaturen i minus. Mens vi kan gemme os i varmt overtøj, så har fuglene det sværere, når termometeret viser minusgrader.

Det er især de små fugle såsom fuglekongen, blåmejsen og solsorten, der kæmper mod kulden.

Når fuglene fryser, som de gør nu, så er det bedste, du kan gøre, at stille vand frem til dem.

- Vand er faktisk et større problem end føde for fuglene i det her vejr, fordi det fryser så hurtigt til is. Man kan derfor stille vand frem til dem i haven, fortæller naturvejleder hos Danmarks Naturfredningsforening Thomas Neumann.

Du bør ikke fodre fuglene

Mange fugle dør i løbet af vinteren af kulde og sult. For at kunne holde varmen skal fuglene bruge mad, så de kan holde deres kropsfedt og kropstemperatur ved lige. Men fuglene har svært ved at finde mad, da mange af dem lever af edderkopper og insekter, som er en sjælden vare, når der er så koldt.

Det kan derfor føles oplagt at fodre fuglene, men hvis du gør det, så er det for din egen samvittigheds skyld og ikke for fuglene. Du kan nemlig risikere at forfordele nogle fuglearter ved at stille mad frem til dem i haven.

Du kan dog hjælpe fuglene med at forberede til næste vinter ved at have de rette planter og buske i haven.

Småfugle har det værst

Når vinteren er hård, så er det de små fugle, der fryser mest. Jo mindre fuglene er, desto sværere er det for dem at holde varmen. De mister nemlig mere kropsvarme end de store fugle, fordi de har en mindre overflade.

Det er fugle som:

  • Blåmejse
  • Rødhals
  • Solsort
  • Gråspurv
  • Fuglekonge
  • Gærdesmutte
  • Dompap
  • Musvit

- Man kan sørge for, at der er mad i haven, så de kan gøre sig tykke og fede i løbet af året. Der skal være en masse nødder, bær og frugter, så de kan få et fedtlag, der kan holde længe. Man kan også sikre, at der er ly og skjul, så de kan hoppe ind under en busk eller lignede, hvor der er lidt varmere, fortæller Thomas Neumann.

Bestanden er den samme

Hvis du stiller vand frem til fuglene i løbet af vinteren, så er det for at hjælpe enkelte fugle og ikke bestanden. For selvom der dør mange fugle om vinteren, så betyder det ikke, at arterne er truede.

- Det er selvfølgelig en hård vinter for den enkelte fugl. Det er også forfærdeligt at se på, at fuglene sidder og fryser og puster sig op, men i det samlede regnskab bliver det det samme, siger Thomas Neumann.

Fuglene er tilpasset en natur, hvor vinteren kan være hård, og derfor føder de kuld, der gør, at bestanden vil den samme igen et par år efter en kold vinter.

På samme måde ligger det instinktivt i nogle fugle, at de ikke skal flyve syd på. Det er ellers en oplagt tanke, at det vil være bedre for fuglene at være under varme himmelstrøg. Det er dog meget risikabelt for fuglene at flyve så langt, fordi de kan blive taget af et rovdyr eller have svært ved at finde føde. Derfor vil de hellere blive, hvor de har en rede, og hvor de kender omgivelserne.