Gule kyllinger, påskeharer i alle farver og tonsvis af æg. Påsken og foråret er kommet, og for mange er det lig med påskefrokoster, sommerhusdage og lange gåture i naturen.

For at gøre påsken endnu bedre, end den i forvejen er, så har vi lavet en lille guide til dig, der gerne vil holde en billig og miljøvenlig påske.

Lav din egen æggemaling

En fast påsketraditioner er at farve æg i alverdens farver. Ved at bruge ting fra køkkenet og naturen kan du farve dem ganske gratis, og samtidig værne om miljøet.

- Mange af de ting som du har i køkkenet, kan du faktisk bruge til at farve dine æg. Det gælder for eksempel løg i alle farver, kaffegrums, rødbeder, rødkål, gurkemeje og spinat, siger Majken Sundahl Naturvejleder i Dan-marks Naturfredningsforening.

Du skal koge æggene sammen med en ingrediens af gangen.

Hvis du vil have et rødt æg, kan du bruge rødbede eller rødløg.

For at ægget tager imod farven, er det vigtigt, at ægget ligger tæt op af farvekilden. Derfor kan det være en god idé at pakke ægget og farvekilden sammen ind i madpapir eller en nylonstrømpe.

På den måde er der også mulighed for at præge mønstret ved at lægge fx et blad imellem ægget og farvekilden.

Det hele skal koges langsomt, for ellers kan ægget knække.

Object reference not set to an instance of an object.

Find påskepynt i naturen

Huset skal pyntes op, og bordet skal se indbydende ud.

I naturen er der masser af skud og smukke planter, der kan bruges til pynt.

- Hvis du går en tur i naturen eller i din have, kan du plukke grene fra forskellige træer, og sætte dem i vand. Så får du de smukkeste forårsskud hjemme i stuen, forklarer Majken Sundahl.

Et påskehit er pilens grene, hvor gæslinger i øjeblikket vokser frem. De er både et hit hos voksne, fordi de er flotte at se på, et hit hos børn, fordi de er bløde at røre ved, og så er de et hit hos bierne, fordi de er nogle af de tidligste blomster, vi har i foråret.

Gro miljørigtig karse

At gro karse er en vaskeægte påskeklassiker, og det både pynter og smager godt på påskemaden.

- Karsefrø kræver ikke særlig meget for at begynde at gro spirer, fordi frøet næsten er en lille madpakke i sig selv. Frøet skal bare bruge noget at gro i og lidt vand, siger Majken Sundahl.

Du kan gro karse på den traditionelle måde med vat, men du kan også putte frøene i afskårne mælkekartoner, tomme æggebakker eller i æggeskaller.

Gro det du har derhjemme

Køkkenskabene indeholder mange forskellige spændende ting, som kan bruges som alternativ til den traditionelle karse på påskebordet.

- Hvis du for eksempel har chiafrø eller hørfrø liggende, så kan du putte dem i jord og få små spirer. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser, og på nettet kan du finde utallige guides til, hvordan du gror kerner og frø, som du allerede har derhjemme, siger Majken Sundahl.

Seje, gratis påskelege

Det er oplagt at lege i påsken, og der findes utallige påskelege, som både voksne og børn kan være med til.

- I kan for eksempel spille æggegolf, det kræver bare, at I graver nogle huller, og bruger et rimelig robust æg, det kan for eksempel være et chokoladeæg pakket ind folie. Køllerne kan være grene I finder. Den, der vinder, får ægget, forklarer Majken Sundahl.

Æggestafet er altid en succes, her får to hold hver deres æg, som de skal balancere på en teske, det hurtigste hold vinder et chokoladeæg.