Hvordan kan vi skabe en økonomi, som ikke kun har ensidigt fokus på BNP-vækst, men som sætter menneskets og planetens trivsel i kernen af økonomiens formål?

Bliv klogere på netop dét spørgsmål til konferencen om trivselsøkonomi arrangeret af blandt andet Danmarks Naturfredningsforening i København den 30.-31. maj.

Her kan du møde biolog Alexander Holm fra podcasten Den Dyriske Time, forfatter og debattør Emma Holten, forfatter Mai My Humaidan og et utal af politikere, kunsterne og samfundsdebattører.

Trivselsøkonomi handler om at skabe et økonomisk system, der modsat det nuværende sikrer sikrer trivsel for nulevende og fremtidige generationer indenfor de planetære grænser.

Trivselsøkonomi kan på den måde være en del af svaret på den klima- og biodiversitetskrise, som Danmark og resten af verden står i, og derfor er Danmarks Naturfredningsforening blandt initiativtager til den danske alliance, der står bag konferencen.

- Lige nu overforbruger vi klodens ressourcer, og samtidig oplever vi en stigende mistrivsel i befolkningen, særligt blandt de unge. Trivselsøkonomi er grundlæggende en samlende ramme for at adressere de forbundne kriser, forklarer Mette Hoffgaard Ranfelt, som er miljøpolisk chefrådgiver I Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere: Sådan skaber vi en bæredygtig økonomi

Danmark har brug for en trivselsøkonomi

Trivselsøkonomi er hverken for eller imod vækst i traditionel økonomisk forstand. Men den agiterer for, at økonomien er et middel til at sikre menneskelig trivsel for nulevende og fremtidige generationer indenfor de ’planetære grænser’, altså på en måde, hvor vi respekterer jordens bærevne. Derfor skal vi også i Danmark begynde i langt højere grad at skabe politik ud fra trivselsøkonomiens principper, lyder det fra Mette Hoffgaard Ranfelt.

- Vi skal væk fra primært at styre samfundet efter, hvad der gavner væksten i det økonomiske system ensidigt målt i BNP, og hen til at styre det økonomiske system efter, hvad der gavner mennesker og natur.

- 6 ud af de 9 planetære grænser er allerede overskrevet, hvilket vil sige, at menneskets overforbrug allerede på seks områder er i højrisiko for at gøre uopretteligt skade på planeten, så fremtidige menneskers trivsel udfordres.

Trivselsøkonomi – eller wellbeing economy – er allerede stort i udlandet. I EU vil man nu i stigende grad til at udvikle politikker på baggrund af trivselsøkonomiens principper, og der bliver talt om en EU-kommissær for trivselsøkonomi.

Konceptet har også givet genklang hos en række regeringer, der er gået sammen i en alliance (WEGo), hvor de er ved at implementere trivselsøkonomiens principper i national økonomisk politik. Alliancen består pt. af regeringerne fra Canada, Wales, Island, Skotland, Finland og New Zealand.

Tid til trivselsøkonomi

Danmarks Naturfredningsforening er blandt initiativtagerne til den Danske Alliance for Trivselsøkonomi, som arrangerer konferencen. Det er den første konference i Danmark om trivselsøkonomi, og over 1000 gæster forventes at deltage.

Dem kan du blandt andre opleve på konferencen den 30. og 31. maj på Københavns Universitet:

  • Forfatter og debattør Emma Holten
  • Biolog og podcastvært Alexander Holm
  • Filminstruktør Phie Ambo
  • Forfatter Maj My Humaidan
  • Forfatter, debattør og filminstruktør Anders Morgenthaler
  • Økonom og tidligere formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen
  • Økonomisk antropolog Jason Hickel
  • Forsker Kathrine Richardson

Konferencen består af fire plenar-sessioner, 25 sporsessioner, som fordeler sig på 6 temaer, et ungespor, et stort kunst- og kultur-element og en række sideevents.

Læs mere og tilmeld dig.

alt
Mette Hoffgaard Ranfelt
Miljøpolitisk chefrådgiver