Kalundborg Forsyning med i Giftfri Have
Kalundborg Forsyning har som den første virksomhed besluttet sig for at støtte op om kampagnen Giftfri Have. Håbet er at flere virksomheder vil følge trop og bidrage til kampagnens popularitet.Hvert år bruger danskerne mere end 30 tons sprøjtegift i kampen mod ukrudt og skadedyr i haverne. Selvom det private brug af sprøjtegift kun udgår én procent af den samlede mængde sprøjtegift påvirker giften vores økosystem og grundvand.
For nogle er sikring af rent grundvand vigtigere end alt andet. Og Kalundborg Forsyning, der leverer vand og varme til borgere i Kalundborg, har derfor besluttet sig for at være en del af Giftfri Have, som Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi står bag.
Dermed er Kalundborg Forsyning den første virksomhed, der bliver en del af kampagnen.
- Vi var faktisk ikke klar over, at vi var de første, da vi meldte os til. Men selvfølgelig er vi da stolte over at kunne gå forrest på det her punkt, siger Hans-Martin Møller, der er direktør i Kalundborg Forsyning.
Hans-Martin Møller skriver under på, at Kalundborg Forsyning melder sig til Giftfri Have.
Skal vise ansvarlighed
Virksomhedens tilmelding skaber naturligvis glæde i DN. Susanne Ladefoged fra Kalundborg-afdelingen er begejstret over, at virksomheder begynder at få øjnene op for deres rolle og derfor yder stor støtte og opbakning i kampen om at få danskerne til at droppe giften på grønne arealer.
- Vi tænker ’Yes’. Nu skal vi ikke kæmpe alene mere. Vi føler, at processen er skudt i gang. Nu skal vi bare lade hjulene rulle, siger hun.
Direktør Hans-Martin Møller mener, det er vigtigt, at virksomheder viser ansvarlighed og passer deres roller. Derfor er det også vigtigt, at en virksomhed, der har så meget med vand at gøre, viser, at man vil hjælpe til.
- For os er det vigtigt både internt og eksternt, at vi driver en anstændig virksomhed. Og vi har derfor valgt, at vi ikke bruger sprøjtegift på vores anlæg eller arealer.
Tendensen forstærkes
Giftfri Have begyndte som en kampagne, hvori danskere kunne tilmelde deres private haver. Det tog dog hurtigt fart, og efterfølgende er mange store arealer i Danmark blevet giftfrie.
- Det er en uundværlig kampagne, som alle kan bidrage til på lige fod. Det er vigtigt at få fokus på, at mange bække små kan gøre en stor å. Tendensen forstærkes hele tiden, fortæller Susanne Ladefoged, der glæder sig til fremtiden.
- På et tidspunkt kan det være, at det bliver lige så stort som Affaldsindsamlingen, hvor alt fra politikere til større organisationer er med. Og Giftfri Haves popularitet kan måske gøre, at flere virksomheder gerne vil melde sig til. Det er i hvert fald noget, som Hans-Martin Møller håber på.
- Jeg synes, at øvrige virksomheder, især forsyninger som os, skulle binde sig til denne kampagne. For der er mange, der er nogenlunde giftfrie. Så kunne de tage det sidste skridt. Det ville jo gøre, at et stort areal af Danmark ville blive dækket og stemplet som giftfrit.
Hvis du vil vide mere om Giftfri Have eller tilmelde dig, så kan du gå ind på kampagnens hjemmeside – her kan du finde meget mere information og registrere din have.
Giftfri Have
- Startede i 2015. Der er lige nu over 6.000 tilmeldte haver på landsplan.
- Giftfri Have vil hjælpe med at droppe giften i deres have. Det gælder uanset om man har en parcelhushave, kolonihave, sommerhushave eller en gårdhave i byen. For gift er skadeligt for vores grundvand, miljø, dyr og sundhed.
- Måler er, at der skal være 100.000 giftfrie haver i Danmark i 2020.
Find mere information på www.giftfri-have.dk.