EU's medlemslande er netop i et appeludvalg blevet enige om at forlænge godkendelsen af ukrudtdræberen glyphosat i fem år.

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, havde hellere set en udfasning, men er glad for, at det ikke endte med de 15 år, sådan som den danske regering sammen med EU-Kommissionen lagde ud med at kæmpe for.

- Der er ingen tvivl om, at den store folkelige modstand har medvirket til, at glyphosat kun er blevet godkendt til fem år mere. Vi havde dog gerne set, at man havde anvendt forsigtighedsprincippet og i stedet foreslået en egentlig udfasning, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Store uenigheder om forlængelsen

EU-Kommissionens Stående Komite for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder kunne ikke finde kvalificeret flertal for en fem års forlængelse - derfor endte sagen i appeludvalg.

- Det er et vink med en vognstang til landbruget, industrien og politikerne om, at man skal indstille sig på grøn omlægning af landbruget. Det er ikke holdbart i længden at basere produktionen af fødevarer på glyphosat, som blandt andet verdenssundhedsorganisationen WHO har vurderet kan være kræftfremkaldende. Det er simpelthen for usikkert, siger Ella Maria Bisschop-Larsen og fortsætter:

- Det er uforståeligt , at Danmark har kæmpet så hårdt for glyphosat og dermed har ladet hensynet til et enkelt erhverv vejer tungere end hensynet til natur og folkesundhed.

En ny rapport til EU Parlamentet viser, at børns hjerner tager skade af sprøjtegifte. Forskerne anbefaler på den baggrund, at belastningen af kemikalier i landbruget bringes ned ad hensyn til folkesundheden.

Glyphosat er det mest udbredte ukrudtsmiddel i verden, selvom verdenssundhedsorganisationen WHO har stemplet stoffet som sandsynligvis kræftfremkaldende.

Object reference not set to an instance of an object.