Palle Blinkenberg sidder i sit hus ved Ronæs på Fyn og kigger ud mod stranden. Kysterne har altid spillet en stor rolle i hans 74-årige liv. Hvad enten det har været vandreture langs strandene, ture i robåden eller som sejlskibssømand i Østersøen, Atlanterhavet og Caribien, så har kysterne altid været en del af hans hverdag.

Og især kysterne i Danmark har altid betydet meget for ham. Derfor blev han også påvirket, da han fandt ud af, at politikerne ville begynde at bebygge dem.

- Jeg bor selv lige ved kysten. Og det gør rigtig ondt, når jeg ser, at man vil bebygge de smukke områder. Man bliver nødt til at beskytte dem. Dyrelivet her er så unikt og specielt, og man kan virkelig nyde den danske natur fra sin bedste side, siger Palle Blinkenberg, der derfor i det nye år meldte sine fire børn ind i Danmarks Naturfredningsforening.
Og det er der mange andre, der har gjort det seneste år. Flere har fået øjnene op for, at de danske kyster skal beskyttes, og den 31. januar kulminerede det hele, da op mod 30.000 mennesker besluttede sig for at tænde bål over 200 forskellige steder i landet i kampen for at redde de danske kyster fra bebyggelse.

Kysterne har en effekt

Sidste års kystkampagne har været stærkt medvirkende til en medlemsfremgang i Danmarks Naturfredningsforening.

Det seneste års positive oplevelser har også haft en effekt på antallet af nye medlemmer, hvor flere end 125.000 nu er registreret som en del af Danmarks Naturfredningsforening - det højeste antal siden 2012.

Lene Smith, der er markedschef i foreningen, fortæller hvad tendensen bærer præg af:

- Folk er meget engagerede. Det virker som om, at vi er blevet dem, der får sat ord på folks frustrationer omkring udnyttelsen af den danske natur, siger hun.
Og det stigende antal medlemmer vækker glæde hos Palle Blinkenberg, der har været en del af foreningen i 22 år.

- Jeg synes, det er vigtigt, at DN har så mange medlemmer som muligt, så man kan blive endnu mere slagkraftige. Derfor meldte jeg mine børn ind på deres vegne. Og de er tilfredse med at være medlemmer nu.

Mere bevidsthed om naturen

Kystkampagnen var en enorm succes. og det har bidraget til et spændende og begivenhedsrigt år i Danmarks Naturfredningsforening.

- Folk tager nok vores kyster lidt for givet. Men når de så indser, at tingene kan blive ødelagt, så bliver de pludselig meget mere bevidste omkring dem. Mange af mine bekendte er blevet mere opmærksomme om det, de gør ved naturen, siger Palle Blinkenberg, der bliver bakket op af Lene Smith:

- Vi kan se, at vores kystkampagne har gjort befolkningen opmærksom på problemet. Beskyttelse af naturen er Danmarks Naturfredningsforenings hjerteblod. Og så det er godt at se, at danskerne også bliver mere bevidste omkring det, siger hun.

Medlemstal i Danmarks Naturfredningsforening

Der har været fremgang i antallet af medlemmer i foreningen de seneste år, og for første gang i fire år er der nu flere end 125.000 med i Danmarks Naturfredningsforening. Bl.a. har kystkampagnen haft en stor indflydelse på stigningen.

Antallet af medlemmer de seneste tre år:

2013:
124.913

2014:
124.253

2015:
125.043