Botanisk Have i Århus udgjorde i dag rammerne, da 4. klasse fra den nærliggende Samsøgade Skole gik på skodjagt med miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, og præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

Himlen var grå og forårssolen udkonkurreret, men det tog ikke modet fra hverken minister, præsident eller skoleelever, der med krum hals gik på jagt efter affald og cigaretskod for at markere åbningen af Affaldsindsamlingen, der hvert år arrangeres af Danmarks Naturfredningsforening.

På blot en halv time blev der fundet omkring 750 cigaretskod, som lå henkastet i den århusianske park.

Fokus på cigaretskod

Affaldsindsamlingen 2019 har netop fokus på de millioner af cigaretskod, der hver dag havner på gaden og i naturen.

- Cigaretskod flyder overalt, og det er ødelæggende for både naturoplevelser og miljø. Derfor sender vi på Affaldsindsamlingen et klart signal om, at skod ikke hører til i naturen, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Som en del af årets skodfokus har Danmarks Naturfredningsforening bedt indsamlerne om at opsamle så mange skod som muligt og tælle dem bagefter.

146.000 børn skal samle affald

I de kommende dage skal børn fra skoler og institutioner i hele landet ud og samle skod og affald som en del af 'skoleugen'.

Det er skoleledere, lærere, pædagoger og dagplejere, der har tilmeldt deres elever og børn til at gøre lokalnaturen en tjeneste, og i år bliver det med deltagelse af hele 146.000 børn - det højeste antal nogensinde.

Søndag er det de voksnes tur

Når børnene har været i marken i hverdagene, følger de voksne trop. Søndag den 31. marts inviterer foreninger, privatpersoner og andre til mere end 1.000 lokale indsamlinger i hele Danmark.

Alle kan deltage, og interesserede kan finde en indsamling nær dem på www.affaldsindsamlingen.dk