Den vilde natur var tirsdag morgen rykket ind i Rigsdagsgården foran Christiansborg. I en lille Naturzone, skabt til lejligheden, satte Danmarks Naturfredningsforening en række politikere i stævne i et talkshow om penge, politik og frem for alt mere natur.

Her fortalte politikerne, hvordan de vil leve op til deres grønne løfter og sikre mere natur i forbindelse med den kommende finanslov.

Se hele talkshowet her

Tirsdag d. 8. september startede forhandlingerne af finansloven for 2021. Regeringen har afsat 50 millioner kroner om året de næste fire år. Det rækker til én naturnationalpark om året. Men op til valget i 2019 lovede Socialdemokratiet og SF 15 naturnationalparker – samt 75.000 hektarer urørt skov.

Derfor har regeringens udspil fået en hård medfart. Både fra støttepartier og landets største grønne organisation:

- Jeg synes, det er hamrende uambitiøst! Man kan sige, de 50 millioner forslår som en skrædder i helvede – for det gør de, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

- Det er meget, meget lidt i forhold til de meget store naturløfter, vi så før valget. Og det går ikke! For vi står i en fuldstændig historisk og voldsom biodiversitetskrise, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Klip fra ’Live fra Naturzonen’

For at sætte naturen på dagsordenen op til finanslovsforhandlingerne inviterede Maria Reumert Gjerding miljøministeren, parti- og gruppeformænd, en naturordfører samt to eksperter til talkshowet ’Live fra Naturzonen’. Det blev sendt direkte via Facebook, og op mod 10.000 danskere så med i løbet af udsendelsen.

Her kan du se, hvad gæsterne havde på hjerte.

Morten Østergaard

Politiske leder, De Radikale

- Finansloven er årets vigtigste lov. Det er der, hvor vi sætter rammerne for hele det næste års politiske arbejde, og ikke mindst hvordan de skattekroner, som danskerne slider og slæber for at betale, skal fordeles.

- Jeg er dybt skuffet over, at efter et folketingsvalg hvor natur og klima fyldte så meget, får vi nu det andet finanslovsudspil fra den socialdemokratiske regering, der er blottet for ambitioner og tænder i forhold til kampen om mere natur og mod CO2-udledning.

Lars Trier Mogensen

Politisk kommentator, Dagbladet Information

- Jeg tror løftet om at skaffe 75.000 hektarer urørt skov og 15 naturnationalparker, det kommer ikke til at blive realiseret. Så vi har her måske det klareste løftebrud fra Socialdemokratiet og SF.

- Ved at man allerede på finansloven sidste år fik afsat penge til, at der nu bliver oprettet to ud af 15 naturnationalparker, så har man på en eller anden måde hjemtaget trofæerne. Så jeg tror for Socialdemokratiet, har man allerede klaret den af.

Lea Wermelin

Miljøminister, Socialdemokratiet

- Vi står ikke kun i en klimakrise, vi står også i en naturkrise. Og det er helt rigtigt, at når vi ser på rapport efter rapport i forhold til Danmarks natur, så går det for dårligt, der er blevet gjort for lidt igennem for mange år, og derfor er der behov for, at vi får skabt mere vild natur. Vi har sat nogle ambitiøse mål for det, og dem står vi fuldstændig på mål for. Det er meget vigtigt for mig at sige, at det vi sagde inden valget, det står vi stadig på mål for.

- Vi er en regering, som står på et meget grønt mandat. Og det må man ikke være i tvivl om, selvom vi står midt i en coronatid. Og det kræver jo hårde prioriteringer, så en af de få ting som er regeringens prioriteter på finansloven, det er faktisk naturen. Kommer vi i mål med det? Nej absolut ikke. Men bliver vi ved med at tage skridt fremad? Ja, det gør vi.

- Grunden til at vi har haft natur som en af vores prioriteter på det her finanslovsforslag, er jo, fordi vi siger: naturen kan ikke vente, så vi er nødt til at blive ved med at tage skridt.

Carsten Rahbek

Professor, Københavns Universitet

- Når vi måler på, hvordan naturen har det i Danmark, så sidder vi allerbagerst i bussen i forhold til alle de andre EU-lande. Og det altoverskyggende problem er mangel på natur, mangel på plads.

- Der skal en helhjertet afsætning af plads til naturen, hvor naturen har førsteprioritet. Og så skal vi måske prøve at afholde os fra at ”micromanage” det hele – naturen er rasende god til at være natur. Så vi skal ligesom lade den være.

Mai Mercado

Gruppeformand, De Konservative

- Jeg synes, der er en enkelt god nyhed. Og det er, at der ikke er blokpolitik i natur. Det er faktisk noget vi kan samles om bredt. Jeg tænker, det er positivt, at vi ikke sidder i skyttegravene, som vi ellers kan gøre til dagligt, men faktisk et langt, langt stykke hen ad vejen er enige om, at vi bliver nødt til at reagere – og vi bliver også nødt til at gøre det nu.

- Hvis vi skal sikre en natur, når dine børn vokser op og mine børn vokser op, så var det for fem år siden, vi skulle være startet med det ambitiøse meget lange seje træk. Og vi er bare ved at komme for sent.

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmarks Naturfredningsforening

- Vi skal ikke lade os lulle i søvn. Vi skal blive ved med at kæmpe for, at den natur, som vi har en forpligtelse til at beskytte, den natur som vi gerne vil have at vores efterkommere skal opleve, at der skal ske politisk handling nu.

Hvis du er enig, så skriv under på vores åbne brev til Folketinget.

Mai Villadsen

Naturordfører, Enhedslisten

- Vi har fået et udspil fra regeringen til finansloven, som udelukkende vil bruge 50 millioner årligt på natur, og samtidig så er planen for at lave en biodiversitetstopmøde og –plan jo udskudt i hvert fald med et år. Og det gør mig rigtig, rigtig bedrøvet. Det gør mig rigtig bekymret, og det siger også til mig og os i Enhedslisten, at det er i hvert fald os, der skal i arbejdstøjet nu for at presse regeringen.

- Jeg synes, klimaloven har vist, at den lægger lige præcis det pres politisk, som der er behov for. Og nogle gange bliver naturen desværre lidt det glemte barn – særligt her på Christiansborg, hvor vi alle sammen gerne vil bruge penge på en masse gode ting.

Pia Olsen Dyhr

Formand, SF

- Det er en fælles forpligtigelse. Nogle får det til at lyde som om, jamen det har I lovet, så det skal I levere. Det er én ting, det skal man som politiker. Men der er jo mere i det her. Jeg skal da kunne kigge min datter i øjnene, når hun blive stor og sige: viben er her stadigvæk, haren er her stadigvæk, ensianblåfugl i Thy Nationalpark fylder endnu mere. Det er en forbandet pligt, vi har som voksne.

- Vi er blevet ufatteligt gode til at snakke om klimakrisen, sætte mål og gøre noget – så kan man diskutere tempoet – men biodiversitetskrisen, det er sådan noget, vi tænker: nåh men det er også bare hyggeligt ”nice to have”, men det er i virkeligheden mere presserende end som så. Jeg er ikke bange for at bruge alle politiske parter i den sammenhæng. Jeg laver gerne et flertal på kryds og tværs, fordi jeg synes egentlig det vigtigste er, vi får leveret.