Planter kryber hen ad gangen, og træer vokser op over stole og borde. Billedet af et grønt og spirende Folketing er en påmindelse fra Danmarks Naturfredningsforening til politikerne om, at naturen skal have mere plads i Danmark - også i finansloven.

Mandag den 31. august kan folketingsmedlemmere derfor glæde sig til åbne deres email og hente post i dueslaget. Det smukke billede har nemlig fundet vej begge steder hen.

Del billedet på Facebook og vær med til at minde politikerne om naturen

Også uden for Christiansborg på busskurene minder billedet dem om, at naturen skal have mere plads.

- Danmarks natur er i en fortvivlende ringe tilstand. Flere tusinde af vores arter er truet af udryddelse, og vores natur og økosystemer forringes. Det vi mister er uerstatteligt. Den udvikling skal ikke bare stoppes. Den skal vendes, så vi kan efterlade en bedre natur til vores børn og børnebørn, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

I regeringens første finanslov sidste år var der ikke levnet meget plads til naturen. Men det skal der nu, hvis tilbagegangen blandt naturens arter af dyr og planter skal vendes.

Vær med til at lægge pres på politikerne

Del billedet på Facebook og giv naturen mere plads - også i finansloven.

Folketinget skal forhandle finanslov og dermed fordele statens penge for de kommende år. Vær med til at sørge for, at vores truede pattedyr, de vilde skove og sjældne sommerfugle får en plads ved bordet.

Er du ikke på Facebook? Så kan du stadig hjælpe naturen ind i finansloven. Skriv under her

Flertal vil være verdens grønneste parlament

Løsningen ligger ligefor. Forskerne, FN og EU peger alle på, at naturen har brug for mere plads og bedre beskyttelse.

Kun 0,5 procent af Danmarks areal er beskyttet på en måde, hvor naturens interesser kommer først. Det tal skal være mindst 20 procent, hvis vi skal stoppe arternes tilbagegang.

Det har regeringen og dens støttepartier heldigvis også erkendt. I deres forståelsespapir har Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten en fælles ambition om at blive ”verdens grønneste parlament” og peger på flere naturnationalparker og mere urørt skov.

Efterfølgende har Regeringen sat antal og størrelse på ambitionen: 15 naturnationalparker og de 75.000 hektar urørt skov.

2 milliarder vil bringe os et meget langt stykke

- Der var desværre ikke levnet meget plads til naturen i regeringens første finanslov, og vi har stadig til gode at se et udkast til den lovede biodiversitetsstrategi, som skal skabe klare, langsigtede mål for den danske naturpolitik, siger Maria Reumert Gjerding og slår fast:

- Men det bør ikke forhindre regeringen og Folketinget i allerede nu at begynde at sikre den langsigtede finansiering, der er nødvendig. Det eneste, der skal til, er at regeringen og dens støttepartier nu begynder at leve op til deres egne valgløfter og forståelsespapiret bag regeringen.

Danmarks Naturfredningsforenings eksperter har regnet ud, at det vil koste 2 milliarder kroner om året i tre år at etablere de 15 naturnationalparker og udlægge de 75.000 hektar urørt skov, som regeringen har lovet. Og som vil bringe os et meget langt stykke ad vejen i kampen for at vende biodiversitetskrisen.

- Vi har en klar forventning om, at Folketinget med den kommende finanslov for 2021 vil insistere på at der bliver afsat midler til en Grøn Naturpakke, så vi allerede fra næste år for alvor kan påbegynde disse centrale indsatser, siger Maria Reumert Gjerding.