Først var det 15 år. Så 12, så 10.

Og heller ikke en fem års godkendelse af ukrudtdræberen glyphosat - aktivstoffet i Roundup - kunne EU’s medlemslande blive enige om til afstemningen i Bruxelles i går.

- Det er rigtig glædelige nyheder, at den folkelige modstand mod glyphosat, som vi også har set med EU-parlamentet forslag til en udfasning, afspejler sig i kommissionens afstemning i går. Det er et signal til landbruget om, at man må til at omstille sig til dyrkningsmetoder, uden brug af glyphosat, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Begyndelsen på en udfasning

Gårsdagens afstemning fandt sted i EU-Kommissionens stående komite for planter, dyr, fødevarer og foder. Her kunne medlemsstaterne ikke blive enige, og derfor skal kommissionen nu tage stilling til, om man vil appellere afgørelsen i et særligt appeludvalg, eller om man skal komme med et nyt forslag. Et forslag der måske ligner EU-parlamentets forslag om en femårig udfasning.

Object reference not set to an instance of an object.

- Vi havde håbet på et forbud, men vi ser uenighederne i går som starten på en udfasning. Glyphosats dage er talte, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Danmark kæmpede for gift

Afstemningen i går endte med en ikke-beslutning, fordi der ikke kunne samles kvalificeret flertal for hverken et ja eller nej. Lande som Frankrig og Italien stemte imod en forlængelse af godkendelsen, mens Danmark sammen med lande som Ungarn og Litauen stemte for en godkendelse.

- Den danske regering har igennem hele denne her lange proces med glyphosat kæmpet hårdt for at få en godkendelse. . Det er uforståeligt , at hensynet til et enkelt erhverv vejer tungere end hensynet til natur og folkesundhed. Hvad er der blevet af den grønne førertrøje, som Danmark tidligere har brystet sig af, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

En ny rapport til EU Parlamentet viser, at børns hjerner tager skade af sprøjtegifte. Forskerne anbefaler på den baggrund, at belastningen af kemikalier i landbruget bringes ned ad hensyn til folkesundheden.

Glyphosat er det mest udbredte ukrudtsmiddel i verden, selvom verdenssundhedsorganisationen WHO har stemplet stoffet som sandsynligvis kræftfremkaldende.