Det er i dag meldt ud, at EU-kommissionen dropper at forlænge tilladelsen til glyphosat - aktivstoffet i RoundUp - med 10 år.

Kommissionen kunne ved afstemning ikke finde et kvalificeret flertal for forslaget, og går nu efter en forlængelse på fem eller syv år.

Landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Rikke Lundsgaard, kalder afstemingen for en sejr for fornuften.

- Det er en kæmpe sejr for fornuften. Man er nødt til at anvende forsigtighedsprincippet, når der er tale om et stof, som bla. verdenssundhedsorganisationern WHO har kaldt sandsynligvis kræftfremkaldende. Det er en bevidsthed, der heldigvis er i mange af de EU-lande, som vi normalt sammenligner os med, siger Rikke Lundsgaard.

Danmark kæmpede for gift

Den danske regering kæmpede i første omgang for en 15 års forlængelse og herefter en 10 års forlængelse af tilladelsen. Sammen med lande som Polen og Bulgarien stemte Danmark for en forlængelse på 10 år.

Men lande som Frankrig, Tyskland, Italien og Sverige ville ikke være med, og derfor faldt kommissionens planer til jorden.

- Det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at Danmark ligger i den sorte ende af skalaen, når det drejer sig om natur- og miljøpolitik i EU. Man har meget travlt med at tilfredsstille landbrugslobbyen, og måske ikke alt for travlt med at indtænke hensyn til natur og borgernes sundhed. Derfor håber vi, at dagens afstemning kan være et wakeupcall til den danske holdning, siger Rikke Lundsgaard.

Afstemningen fandt sted i EU's Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder. Kommissionen har meldt ud, at man nu søger efter flertal for et nyt forslag om enten 5 eller 7 års forlængelse.

- Vi havde naturligvis gerne set en hurtig udfasning, som et flertal i EU-parlamentet ønsker, men under alle omstændigheder er det her et signal til landbruget om, at glyphosat ikke bliver den krog, som man kan hænge sine dyrkningsmetoder på i fremtiden, afslutter Rikke Lundsgaard.

alt
Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 23 20 30 07