Mandag var præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, med miljøminister Lea Wermelin på Amager Strandpark og fjerne skrald på stranden med en lokal folkeskoleklasse.

Anledningen var, at regeringen netop har lanceret en ny strandrensningspulje, som fremover vil gøre det lidt nemmere og mere attraktivt at gøre en frivillig indsats for at fjerne affald langs Danmarks kyster.

Rekordmange deltog i årets affaldsindsamlin

Frivillige kan få støtte til at holde kysten ren

Nu kan alle fra private borgere til foreninger nemlig søge om midler i en helt ny strandoprydningspulje.

Midlerne kan søges til alt fra skraldeposer til forplejning af deltagere ved større arrangementer. Man kan også søge tilskud til leje af udstyr, som kan bruges til affaldsopsamlingen.

- Plastik er en trussel for vores natur og miljø. Og bliver meget langsomt nedbrudt i naturen. Det skader både natur og dyr, og det er med til at ødelægge naturoplevelsen langs de danske strande og kyster, siger miljøminister Lea Wermelin og tilføjer:

- Derfor er jeg glad for i dag at kunne åbne en tilskudspulje, så de mange ildsjæle, som frivilligt gør en indsats for at rydde op, får en ekstra hånd.

10 plastprodukter udgør 70 procent affald i naturen

Stort rygklap til de frivillige ildsjæle

Hos Danmarks Naturfredningsforening er der begejstring for den nye pulje, som Maria Gjerding kalder et stort rygklap til de mange tusind frivillige som fjerner skrald fra naturen.

- Det er fantastisk, at regeringen nu sætter penge af til at understøtte den frivillige indsats. Og jeg ser det selvfølgelig også en påskønnelse og stor anerkendelse af de mange frivillige, bl.a. i Danmarks Naturfredningsforening, som på helt frivilligt basis gør en kæmpe indsats for at holde vores natur fri for affald.

DN's frivillige indsamlede 156 tons affald i 2019

Danmarks Naturfredningsforening afvikler selv årligt den største landsdækkende affaldsindsamling, hvor mere end 200.000 børn og voksne deltager og indsamler affald i naturen i løbet af en uge.

Resultatet er klar: Så meget blev der samlet på Affaldsindsamlingen

I 2019 blev der indsamlet mere end 156 tons affald, mere end 1,5 million cigaretskod og 110.000 dåser.

Med den nye strandrensningspulje håber foreningen, at kunne søge om støtte til en række af de indsamlinger, som finder sted på kysterne under affaldsindsamlingen.

Fakta

Der er 3,6 mio. kroner i puljen i år, som støtter frivillig indsamling af skrald ved de danske kyster.

Ansøgningsfristen er 3. oktober kl 12.

Aktiviteterne må dog gerne afholdes i 2020.

Find flere informationer her

Der kan søges tilskud til eksempelvis:

  • Informationsaktiviteter koblet til initiativer på strande
  • Forplejning der kan gøre det attraktivt at deltage
  • Udgifter til materialer, forsyninger og diverse produkter.
  • Leje af lokaler og udstyr.

Maksimumsbeløbet er på 500.000 kroner.