Jannie (tv) luger køkkenhaven med Dorthe (th), som er ansat 15 timer ugentligt på Skovsgaard.

- Jeg meldte mig som lugekone, fordi det lød hyggeligt og rart, og så bor jeg tæt på Skovsgaard, fortæller Jannie Lind.

Det er fire år siden, at Jannie Lind blev frivillig i den økologiske køkkenhave, som ligger bag Skovsgaard Gods. Hun holder stadig meget af det frivillige arbejde, selvom det til tider kan være en smule krævende:

- Jeg mangler bestemt ikke havearbejde. Jeg har en stor have og masser at se til med mit eget, men jeg synes bare, det er så rart at gå i køkkenhaven og være sammen med de andre, siger hun.

De er fire frivillige i alt, som passer køkkenhaven: Jannie Lind, Margit Liboriussen, Birgit Nielsen aka 'Knierke' og Gitte Højrup.

Køkkenhaven gav bedste veninde

Da Jannie Lind begyndte som frivillig, havde hun ingen idé om, at det frivillige arbejde ville give hende så meget:

- Margit havde jeg aldrig mødt, før hun startede som frivillig for tre år siden. Hun er nærmest blevet min bedste veninde. Jeg bliver faktisk helt rørt, når jeg fortæller om det. Det bedste ved køkkenhaven er, at jeg har mødt Margit, siger hun.

Nu mødes de to veninder næsten hver dag, har både været på højskole, ude at rejse, og så er de begyndt at dele avis og har lige været på jazzfestival sammen.

Køkkenhavens krydderurter:

Løvstikke, estragon, isop mynte, basilikum, citronverbena, karryurt, timian, oregano, persille, hjulkrone, spiselig krysantemum, appelsintagetes, dild, lavendel, krusemynte, blå kornblomst, jomfru i det grønne, morgenfrue, tallerkensmækker (blomsterkarse), fennikel, æblemynte, fransk syre, citronmelisse, purløg, koriander, lakridsrod, bibernelle, rosmarin.

Køkkenhavens grøntsager:

Løg, hvidløg, porrer, kartofler, fennikel, gulerødder, rødkål, hvidkål, grønkål, rødbeder, stribede beder, majroer, pastinakker, ærter, knoldgaltentand, græskar, roer og mange flere.

Køkkenhaver huser også:

Hindbærbuske, rabarber, skovjordbær, æbletræer, nyplantede bærbuske og masser af spiselige blomster.

Margit (tv) og Birgik aka Knierke (th) er så optagede af havearbejdet, at de slet ikke ænser kameraet.
Foto: Marianne Krag Pedersen

Der bliver hakket, snakket og sunget

De frivillige nyder at arbejde sammen i haven, og humøret er ofte højt, når planterne bliver passet:

- Når vi går i haven, har vi det med at synge. Der er typisk en, der bryder ud i sang, og så falder de andre ind. Det er så blevet til, at når vi holder kaffepause, så tager vi højskolesangbogen frem, og så sidder vi og synger årstidens sange, fortæller hun.

I køkkenhaven er der over 30 forskellige krydderurter, eksempelvis rosmarin, timian og citronmelisse. Derudover er haven også hjem for blandt andet kartofler, gulerødder og rødbeder.

Grønt guld gør en forskel

I 2016 modtog køkkenhaveprojektet støtte fra Grønt Guld på baggrund af Jannie Linds ansøgning, og pengene gør indtil videre en stor forskel:

- De er blandt andet blevet brugt til et hegn, som vi endnu ikke har bygget færdigt. Og så skal pengene også bruges til et redskabsskur, så vi ikke skal hente redskaber oppe i laden, hver gang vi kommer. Og vi skal også have en pizzaovn, siger hun stolt.

De frivillige glæder sig til, at hegnet bliver færdigt, og redskabsskuret og pizzaovnen bliver bygget. Der er gået lidt længere tid end forventet, fordi de har haft travlt med pasning og pleje af haven henover foråret.

Grønt Guld

  • Er et projekt, der bliver finansieret af Velux Fonden.
  • Ansøgere skal være mindst 60 år, og én skal være ude af erhverv.
  • Ansøgere skal yde en særlig aktiv indsats for at formidle, pleje og passe på naturen.
  • Der kan søges op til 70.000 kr. til den enkelte aktivitet.

De frivilliges løn

Det frivillige arbejder er for Jannie Lind løn nok, for hun kan se, at besøgende lærer noget af at se, dufte og smage på havens indhold.

- Der har været en periode, hvor der har været mange asylansøgere, og sommetider kom de på besøg her. Uden fælles sprog kunne jeg se, at der var noget de genkendte fra deres hjemland. Det synes jeg, var en rigtig god oplevelse, siger hun.

Køkkenhaven er især besøgt af lejerskoleelever, og derfor bliver haven også kaldt skolehaven. Alle de besøgende har mulighed for at tilberede mad over bål på et af de mange bålsteder, og her kan de bruge, hvad de har lyst til fra køkkenhaven.

- Når folk kommer, og det hele blomstrer og dufter dejligt, og de roser køkkenhaven - det er jo løn nok i sig selv, siger Jannie Lind.