Agurker, tomater og gulerødder vil i den kommende tid spire i børneinstitutioner landet over.

Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Supermarked Group er nemlig gået sammen om at lære børn, hvor grøntsager kommer fra og har givet 3.000 børneinstitutioner en gratis køkkenhave.

- Grønt er godt og vi vil gerne være med til at vise børnene, hvor maden kommer fra. Vi ved, at børnene får større lyst til at passe på natur og miljø, når de lærer noget om alt det, den giver os, siger Ole Laursen, leder af Organisation & Børn i Danmarks Naturfredningsforening.

Jord & frø

Derfor modtager 3.000 institutioner denne uge en pakke med 24 forskellige potter med jord og frø. De små potter skal bare have lidt vand, og så spirer krydderurter og grøntsager frem. Børnene kan plante basilikum, salat, porrer og andre grøntsager ud i institutionernes haver.

Med til pakken hører også en bog med plantevejledninger og en plakat, som kan bruges til at kan holde styr på samlingen.

- Vi er rigtigt glade for samarbejdet med Dansk Supermarked Group, fordi det giver så mange børn mulighed for at få jord under neglene og opleve, hvad en have kan udvikle sig til, også selvom den ligger midt inde i byen, siger Ole Laursen.

Giftfrie haver

Børneinstitutionerne modtager sammen med køkkenhaverne tillige informationsmateriale om, hvordan institutionerne kan dyrke deres grøntsager og krydderurter økologisk.

Køkkenhaven til børnene er et led i vores kampagne Giftfri Have, hvor tæt på 10.000 haveejere foreløbigt har meldt sig som giftfrie, og Dansk Supermarked Groups køkkenhave-kampagne, som kører i Bilka og Føtex i marts.

Din have er et lille økosystem

Insekter og fugle nyder godt af et fristed med træer, buske og urter, langt fra landbrugets ensformige marker.

Mikroorganismer og et mylder af små dyr i jorden omsætter dødt plantemateriale og omdanner det til næring for planterne.

Pindsvin æder snegle, egern hugger nødder, og nogle steder kigger rådyr, harer, ræve og andre dyr forbi. Dyr, planter og mikroorganismer indgår i et fint samspil, som du påvirker, hvis du sprøjter. Havens økosystem har det bedst uden gift.