Det er dejligt med blomster indenfor i de kolde måneder. Og mange tager forskud på foråret ved at købe blomster i potter og krukker henover vinteren.

Men hvad sker der egentlig med de mange millioner blomsterløg, når blomsterne visner? Faktisk kan de visne blomster klippes af, og løgene kan gemmes for senere at blive plantet ud i haven.

Når du planter blomsterløgene ud vil de bl.a. komme de tidlige humlebier til gode. Og så har du også noget smukt at kigge på i haven.

Læs også: Vilde danske bier er i krise - flere arter er allerede uddøde

Gør som tusindvis af andre haveejere og tilmeld din have til vores projekt Slip Haven Fri.

Det koster ikke penge, og du får vejledning til omlægning af din have og en flot sticker til postkassen.

Bierne er vilde med dine afblomstrede blomsterløg

I de tidlige forårsmåneder kommer dronningerne af de tidlige humlebier og hunnerne af enlige bier frem. De begynder at søge efter pollen og nektar, og her kan dine blomsterløg gøre en forskel:

- Der er ingen grund til at smide dine gamle blomsterløg ud, efter blomsterne er visnet. Mange af de blomster, der er storsælgere rundt omkring i de danske supermarkeder er nemlig også glimrende fødekilder til forårets første bier, som f.eks. humlebierne lys og mørk jordhumle, og stenhumle, men også arter af enlige som jordbier, vægbier og murerbier forklarer Therese Nissen, natur- og miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Hun pointerer desuden, at løg normalt lægges i jorden i sensommeren, men at de fleste løgplanter sagtens kan tåle at blive lagt i jorden lige så snart frosten er væk.

Udover løgplanter er der også mange andre planter, der kan give mad til de tidligere vilde bier i haven eller på altanen - eksempelvis pil og blodribs.

Læs også: 10 gode råd til en mere vild og naturvenlig have

Sådan genbruger du dine blomsterløg

  1. Fjern de visne blomster, men lad endelige friske blade sidde, de kan nemlig give energi til løget i jorden.

  2. Gem løgene et tørt og mørkt sted indtil de kan graves ned i haven eller en krukke.

  3. Grav først løget ned, når frosten er gået helt af jorden.

  4. Når du graver løgene ned, skal de lægges i ca. 20 cm dybde (eller tre gange løgets egen højde) og dækkes til med jord.

  5. For at give løget den bedste start, så kan du med fordel give jorden lidt vand

  6. Glæd dig til, at løget blomstrer igen til næste år til fordel for alle forårets vilde bier.

Læs også: Hjælp naturen: Det skal du plante i din have

alt
Therese Nissen
Natur- & miljøpolitisk rådgiver