Nyd det dejlige solskinsvejr med en lækker snack over bål lavet med nordens hvidløg - ramsløg.

Ramsløg vokser ofte i muldrige bøgeskove, og har sæson fra marts til juni, men det er de første spæde skud, der smager bedst.

Ramsløg har en meget karakteristisk lugt af hvidløg - så du er som regel ikke i tvivl, når du står overfor planten.

Den kan dog forveksles med linjekonval, som er giftig, så vær varsom inden du plukker.

- Jeg elsker at sanke urter og bruge dem i maden. Det giver sådan en fed følelse og gør afstanden fra jord til bord kortere, siger Pernille Hoffmann Køppen, der står bag opskriften og sitet Backyard Stories med masse gode tips til mad over bål.

Kan du ikke finde ramsløg, kan du sagtens lave pestoen af eksempelvis skvalderkål eller brændenælder.

Opskriften kan også bruges til lækre snobrød, hvis du ikke har en muffinpande.

Foto: Pernille Hoffmann Køppen / Backyard Stories

Natur og Miljø

Opskriften blev først bragt i vores medlemsmagasin Natur og Miljø.

Vil du modtage magasinet direkte i din postkasse og samtidig støtte en god sag? Så meld dig ind herunder.


Opskrift på Ramsløgbrød


Det skal du bruge:

Dej:

  • Hvedemel
  • 20 gr. gær
  • 3 dl lunkent vand
  • 1 tsk groft salt

Fyld:

  • En god håndfuld friske ramsløgsblade.
  • 1 spsk. olivenolie
  • Salt og peber
  • Evt. 10 g. pinjekerner eller mandler. Rist først pinjekerne på en tør pande.
  • Revet parmesan til at drysse over

Fremgangsmåde:

Forbered dejen

Hæld lunkent vand i en skål, og opløs gær og salt heri. Tilsæt melet lidt ad gangen. Ælt dejen i 10-15 minutter.

Tilføj mel indtil dejen slipper bordet, men stadig er blød og smidig uden at klistre. Lad dejen hæve i mindst to timer.

Bland fyldet

Hak ramsløg groft, og kom det i en blender. Tilsæt olie, salt og peber samt ristede pinjekerner eller mandler, hvis du har lyst. Blend det til en grødet masse.

Du også sagtens bruge en færdiglavet pesto, eller du kan lave fyldet med tomatsauce, så brødene kommer til at minde mere om pizzasnegle.

Saml brødene

Hæld dejen ud på køkkenbordet og rul ud til den er på størrelse af en almindelig bradepande. Smør ramsløgspestoen ud, så den dækker hele overfladen.

Riv parmesanost ud over, og rul dejen til en pølse på den lange led. Skær dejen ud i stykker på fire cm. Lad dem hvile i cirka en halv time.

Foto: Pernille Hoffmann Køppen / Backyard Stories

Bag brødene

Muffinpanden sættes over et bål med mange gløder – den kan hænge fra en trefod eller stå på et stativ. Afstanden til gløderne skal være cirka 20 cm. Når panden er varm, tilsætter du ca. ¼ tsk smør og lidt solsikkeolie (for at undgå at smørret brænder på).

Når smørret er bruset af, lægger du et brød i hver kop. Bag til de er gyldne på stegesiden. Vend brødene med en lille spids pind eller en gaffel, og bag dem på den anden side. De skal have omkring fem minutter på hver side afhængig af bålets varme.

Foto: Pernille Hoffmann Køppen / Backyard Stories

TIP: Bag dem som snobrød

Har du ikke en muffinpande til bål, kan dejen også bruges til snobrød.

Rul dejen ud og smør pesto på halvdelen af og drys med parmasan. Fold dejen på midten og skær den i smalle strimler.

Dejen kan nu vikles om en pind og bages over bål.

God fornøjelse og rigtig god appetit.

Modtag Natur og Miljø i postkassen

- og støt en god sag