Når man siger gryderet, tænker mange måske på efterår og lune sweatre, men sådan behøver det ikke at være. Denne lækre ret tager gryderetterne med ind i sommeren. Alle smage og konsistenser er samlet i én gryde: det bløde, sprøde, salte og det friske fra de nybælgede ærter.

Orzo er en type pasta, der ligner ris. Den passer rigtig godt i denne ret, der får en konsistens, der minder om risotto. Du kan købe orzo i de fleste større supermarkeder.

Skvalderkål vokser overalt og er fyldt med fibre og vitaminer, det siges endda, at skvalderkål i gamle dage blev anvendt som medicin mod gigt. De små nye skvalderkålsblade smager bedst, og så er bladene endnu ikke blevet helt så stride og umedgørlige, som den fuldvoksne plante kan føles. Så på denne tid af året er det bedst kun at tage topskuddene på planten.

Vil du undgå kød, kan du erstatte bacon med shiitakesvampe, det giver også en lækker umamismag.

Foto: Pernille Hoffmann Køppen / Backyard Stories

Opskrift på orzo med skvalderkål


Det skal du bruge:

Til fire personer

2 store håndfulde skvalderkål, nye skud

4 dl orzo (pasta)

7 dl bouillon

1 dl fløde

1 skalotteløg

2 fed hvidløg

2 dl friske ærter

Salt og peber og lidt friskrevet citronskal til tilsmagning

Smør til stegning

Sådan gør du:

Sæt en gryde over et bål med middelhøj varme. Smelt 1 spsk. smør, når det bruser, tilsættes bacon, som brunes let.

Tilsæt derefter skvalderkål, løg og hvidløg, og lad det stege, til skvalderkålen er faldet sammen, og løgene er blevet blanke.

Hæld nu orzo, bouillonvand og fløde i gryden. Det er vigtigt at røre i gryden ofte for at undgå, at orzoen brænder på.

Lad retten koge ind til en cremet konsistens.

Retten er færdig, når orzoen er gennemkogt – cirka 10 minutter som andre former for pasta.

Lige inden servering smages retten til med salt, peber og lidt friskrevet citronskal.

Tilsæt de friske ærter, og server med det samme.

Velbekomme.

Opskriften er lavet og fotograferet af  Pernille Hoffmann Køppen, der står bag sitet Backyard Stories med en masse gode tips til mad over bål.


Modtag Natur og Miljø i postkassen

- og støt en god sag