Hvis man spørger danskerne, så er der ikke opbakning til regeringens linje, der vil tage til Bruxelles med det formål at få forlænget tilladelsen til glyphosat.

Det viser en måling, som Altinget har fået foretaget af Norstat.

Heri siger 51 procent af danskerne nej tak til, at EU skal forlænge godkendelsen af glyphosat, der er aktivstoffet i Roundup. Blot 19 procent støtter en forlængelse, mens 30 procent er i tvivl.

Den midlertidige EU-tilladelse til sprøjtegiften udløber til nytår, og der har mildest talt været blæst om, hvorvidt stoffet skal have fornyet godkendelsen, efter at verdens sundhedsorganisationen WHO i en rapport beskrev stoffet som "sandsynligvis kræftfremkaldende".

Ikke muligt at vurdere konsekvenser

Venstres miljøordfører Erling Bonnesen fortæller til Altinget, at det er forståeligt, at danskerne er skeptiske, fordi der i hans øjne har været en ”forvirret debat” om glyphosats egenskaber. Han mener dog ikke, den har været fagligt begrundet, og støtter derfor sin regering i, at det fortsat skal være på markedet.

- Vi mener, at der er fuldt belæg for at støtte en forlængelse. Det ser vi ikke nogle problemer i, siger han.

Regeringens linje ligger fast, selvom miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skriver til Folketinget i et notat d. 27 september, at ”det er ikke umiddelbart muligt at vurdere konsekvenserne af forslaget for miljøbeskyttelsesniveauet i Danmark.”

Ifølge Alternativets EU-ordfører, Rasmus Nordqvist, bør Danmark i stedet sige stop.

- Vi har jo et forsigtighedsprincip i Danmark. Det gælder også her, siger han til Altinget.

Afstemning udskudt

EU-Kommissionen har uden held forsøgt at få godkendelsen til stoffet forlænget med 15 år. Nu forsøger den så med et forslag, der vil forlænge godkendelsen 10 år.

Torsdag og fredag mødes eksperter fra 28 EU-lande for at diskutere forslaget i EU's Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder, men det er på forhånd meldt ud, at beslutningen nok blive udskudt, da Tyskland endnu ikke er på plads med en ny regering.

Den franske premierminister, Édouard Philippe, har allerede slået fast, at Frankrig vil have stoffet forbudt, mens flere andre lande er splittede. Dermed kan Tyskland blive afgørende.

Den danske regering støtter kommissionens udspil om ti års forlængelse.

alt
Kasper Pihl Møller
Chefrådgiver for presse og public affairs
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 26 81 62 28

Afstemning i EU om glyphosat

  • EU-Kommissionen vil forlænge tilladelsen til glyphosat, som er aktivstoffet i sprøjtegiften Roundup med 10 år.
  • EU's Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder skal stemme om sagen den 5. - 6. oktober.
  • Det danske miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har oplyst til Folketinget, at den danske regering vil stemme for at forlænge tilladelsen.
  • Ifølge nyhedsbureauet Reuters har den franske regering meddelt, at den agter at stemme imod.
  • Letland, Polen, Finland og Ungarn vil ifølge EU Observer stemme for, mens der er usikkerhed om bl.a. Tyskland. En godkendelse kræver kvalificeret EU-flertal.
  • EU-Kommissionen forsøgte først at få forlænget tilladelsen med 15 år, men det blev stemt ned af EU-landenes komité. Nu forsøger kommissionen så endnu engang at få forlænget tilladelsen til giften.