Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning, lyder et gammelt ordsprog. Man får det ofte serveret, når man har glemt gummistøvlerne og bestemt ikke er i humør til bagklogskab. Men det er altså sandt.

Og det virker mange danskere til at være enige i. Naturstyrelsens sheltere og lejrpladser i den danske natur blev booket 165.000 gange sidste år, og interessen for at overnatte i det åbne land er der også, når temperaturen bevæger sig skræmmende tæt på frysepunktet. Naturstyrelsens sheltere bookes i stor stil i vinterhalvåret.

Derfor har vi spurgt vores allermest hårdkogte naturvejledere, hvordan man bærer sig ad med at sørge for, at overnatninger i det fri stadig er hyggelige, selvom det er koldt. For vinterferien er helt oplagt til en naturoplevelse ud over det sædvanlige.

Og børnene kan sagtens være med!

Shelter eller telt?

En god måde at overnatte i vinterkulden med familien er på et af Naturstyrelsens sheltere, hvor der i forvejen er bålplads og underlag, så man ikke ligger direkte på kulden. Sådanne sheltere og lejrpladser har man enten for sig selv, men der er også stor chance for, at I møder andre mennesker og familier, der har fået samme gode idé som jer.

På Naturstyrelsens side kan I få en oversigt over, hvor man kan booke plads på shelter og finde egnede steder til fri teltning.

I kan også kigge på en oversigt over vilde steder at overnatte, DN sidste år samlede. Her kan du klikke rundt på Danmarkskortet og få overblik. Der er både mulighed for shelterovernatning og at slå sit eget telt op.

Husk altid at tjekke i forvejen, om I må slå telt op. Nogle skove er private, og her er der ikke adgang om natten. Se efter skove med fri teltning, så er I altid på den sikre side.

Se en oversigt over alle reglerne for fri teltning på Naturstyrelsens hjemmeside.

Soveposer

Du behøver ikke bruge mange penge på udstyr, når du skal overnatte i vinterkulden. Hvis du vil være sikker på at holde varmen om natten kan du sagtens bruge to normale soveposer. Du kryber simpelthen ned i den ene og tager den anden udenpå. Har du ikke to soveposer, kan du bruge en dundyne som ekstra lag.

Men der findes heldigvis også et hav af soveposer, der er designede til at holde dig varm i frostvejr. De findes både med kunstfibre og dun, og begge varianter dur, men dunsoveposen er generelt dyrere.

Slå lejr det rigtige sted

Om sommeren tænker man typisk, at man skal slå lejr i skyggen. Den tænkning skal du huske at lave om, når du slår lejr i vinterhalvåret. Her er det vigtigste, at teltet står i læ. Og hvis du kan, vil du gerne have så meget sol som muligt. Så hvis du er i telt, kan du passende være opmærksom på verdenshjørnerne, så du kan vende dit telt i forhold til, hvor solen står op.

Den rigtige påklædning

Den her er en selvfølgelighed, men det er en god idé at tage meget mere tøj på, end man plejer. Du kommer nemlig til at skulle holde varmen, mens du ikke bevæger dig. Her er det smart at klæde dig i mange lag, så du nemt kan fjerne et eller to, hvis du er så heldig at blive varmet af solens stråler.

Tænd bål straks

Bålet er tæt på det allervigtigste, når I skal overnatte i naturen. Øv jer eventuelt i haven, før I for alvor tager ud.

Det er også en god idé at tænde bålet så snart, man ankommer til sit lejrsted. I kommer hurtigt til at få brug for varmen, når I først slår jer ned og sidder eller står stille. Der er masser af lækker mad, man kan lave over bål, og ikke bare snobrød. Find tips til at bygge bålet og opskrifter til lækker bålmad på spejdernes hjemmeside.

Red op, mens det stadig er lyst

Der er ikke noget værre end at skulle rede op til at sove, når det allerede er blevet mørkt, og børnene er trætte. Så husk, at noget af det første, du skal gøre, når du ankommer til lejrpladsen, er at rulle liggeunderlaget ud og gøre soveposen helt klar til at hoppe ned i.

Husk, hvis du overnatter i telt flere nætter, så tag soveposen og din bagage ud til tørre, inden det bliver aften igen. Fordi der dannes nemt kondens på indersiden af teltdugen, og fugten skal helst ikke sidde og dryppe ned på jer om natten.