Det er hyggeligt, når småfugle kommer på besøg i haven, på altanen eller foran vinduet. Men det er knap så hyggeligt at bidrage til merforbrug og potentielt lave en dødsfælde for de små fugle og andre dyr i naturen:

- Fuglekugler med plastnet kan både være farlige for de småfugle, der sætter sig i dem, men de kan også være farlige for andre dyr i naturen. Når først indholdet er spist, så skal der ikke meget til, at sådan et plastnet bliver blæst ud i naturen. Her kan andre dyr så ende med at blive viklet ind i nettet eller spise det, forklarer Therese Nissen, naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Småfuglene risikerer at hænge fast i nettene, når de spiser maden. Bliver det ikke opdaget, så kan fuglene ende deres dage i plastnettene.

- Plastnettene er heller ikke særlig klimavenlige. De bliver nemlig hverken genbrugt eller genanvendt til nye fuglekuglenet, og havner de først i naturen, så tager det 500 år at nedbryde, forklarer Therese Nissen.

Plast bliver langsomt nedbrudt til mikroplast, som også kan ende i dyrenes maver. Køb derfor fuglekugler uden net, og læg dem i en holder.

Der er mange supermarkeder og byggemarkeder, der sælger holdere til fuglekugler uden net.


Lav dine egne fuglekugler

Når nu du alligevel er i gang med kastanjedyrene, græskarudskæringerne og julekransen, så kan du ligeså godt kaste dig over hjemmelavede fuglekugler:

- Der findes mange forskellige måder at lave fuglekugler på. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Det eneste, du skal bruge, er et fedtstof, der størkner ved alm. lave temperaturer eks. animalsk fedt og så fuglefoder. Fedtet kan f.eks. være fra når du steger klejner eller fedtet fra Mortensaftens anden. Fuglefoderet kan du både mikse selv eller købe færdiglavet, siger Therese Nissen og fortsætter:

- Så skal du finde en snor, så du kan hænge kuglerne op. Til selve udformningen af kugler kan du f.eks. bruge kageforme, en halv kokosnød eller grankogler. Fedtstoffet smeltes og fuglefoderet hældes i. Herefter skal du putte blandingen i den valgte form.

Hvis du bruger grankogler, er det en god idé at lave blandingen en smule tyk. På den måde kan du smøre blandingen på koglen.

Bruger du kageformer er det modsat godt med en lidt tyndere blanding. Så sikrer du nemlig, at snoren sidder ordentlig fast i fedtet.

Du kan også lade fugleblandingen sidde i formen og hænge den ud. Eller lave fuglekuglerne i krus, du har derhjemme.

Du bidrager tilmed med sund kost til fuglene, når du selv laver fuglekuglerne. Dyrenes Beskyttelse pointerer nemlig, at købte fuglekugler er som fastfood for naturens fugle.


Faktisk behøver fuglene ikke mad om vinteren

Selvom det er hyggeligt at fodre fuglene, og der kan være kamp ved dit foderbræt, så er det faktisk ikke nødvendigt:

- Det er udelukkende for vores egen skyld, når vi fodre fuglene om vinteren. Fuglene kan nemlig selv finde mad i naturen. Også når det bliver vinter med sne og frost, pointerer Therese Nissen og fortsætter:

- Det skader dog ikke, og når fuglene kommer ind i haven, op på altanen eller sætter sig foran vinduet for at spise, så lærer vi mennesker dem bedre at kende.

Det er altså kun for hyggens skyld, når du fodre fuglene i naturen. Til gengæld kan du hjælpe fuglene med lidt vand, når det bliver frostvejr. Der kan de nemlig have svært ved at få slukket tørsten.

alt
Therese Nissen
Natur- & miljøpolitisk rådgiver