Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling er altid garant for sære fund, men i år har skolebørn nær Kolding gjort et fund i en helt anden historisk liga, da de fik en ørering op under neglene. Øreringen har nemlig vist sig ikke at tilhøre, hvem som helst.

En række analyser foretaget af Nationalmuseet viser, at øreringen stammer fra Egtvedpigen, der blev fundet i 1921, og i dag er udstillet på Nationalmuseet i København. Da hun blev fundet for knap et århundrede siden, opdagede man samtidig en ring i hendes ene øre, mens ringen i det andet var forsvundet.

Direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev, blev efter de indledende analyser præsenteret for det potentielle fund, som stadig mangler at blive endeligt bekræftet.

- Jeg tænkte, at det var for godt til at være sandt. Tænk engang, at en skoleklasse har fundet den manglende ørering til Egtvedpigen. Vi har altid undret os over, hvorfor hun kun havde én ørering på dengang hun blev fundet. Nu er mysteriet endelig opklaret. Hvor er det vildt, at vi her næsten 100 år efter finder den, siger han.

Øreringen blev fundet i mandags på den første dag i Affaldsindsamlingsugen. Arkæologerne kastede sig straks over fundet, da de fik det præcise geografiske findested. Normalt kan det tage lang tid at analysere indleverede fund. Men her var arkæologerne ikke i tvivl. Ringen er med al sandsynlighed identisk med Egtvedpigens anden ørering. Resultatet bliver endeligt bekræftet i løbet af de kommende uger.

Største fund nogensinde

Fundet af Egtvedpigens ørering er det største i Affaldsindsamlingens historie. Men det er ikke første gang børn og voksne finder usædvanlige ting på deres affaldstur. I årenes løb er der blevet fundet to syrebomber, ni dildoer, 21 pengeskabe, 2 kilo hash og en mumificeret kat.

- Der sker noget magisk, når hundredtusindvis af mennesker gennemtrevler Danmarkskortet. Når så mange mennesker vender hver en sten i naturen, finder vi jo de mærkeligste ting. Men ingen af de tidligere fund slår Egtvedpigens ørering. Det er helt vildt. Vi er samtidig en lille smule stolte af, at det er sket på vores indsamling, siger Anders Vogel, der er projektleder for Affaldsindsamlingen hos Danmarks Naturfredningsforening.

Begejstringen er også stor hos Nationalmuseet, der ser frem til at få udstillet den forsvundne ørering.

- Vi er blæst helt bagover af det her fund. Vi får rigtig mange ting ind, som ofte viser sig at være af mindre betydning. Fundet af øreringen, har vi kun turde drømme om. Det bliver fantastisk endelig at få genforenet Egtvedpigen med hendes anden ørering, siger Rane Willerslev.

Med årets opdagelse af Egtvedpigens ørering skriver Affaldsindsamlingen sig ind i Danmarkshistorien, hvor børn lige pludselig blev amatørarkæologer.