Ved udgangen af 2022 skulle det have været slut med at bruge pesticider på de sårbare områder omkring Danmarks drikkevandsboringer.

Sådan lød aftalen fra 2019 indgået mellem den daværende VLAK-regering, Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti med daværende miljøminister Jakob Ellemann-Jensen for bordenden.

Aftalepartierne var enige at boringerne skulle beskyttes. I første omgang gennem frivillige aftaler mellem vandværker, kommuner og lodsejere. Hvis det ikke lykkedes, skulle der indføres et forbud mod at anvende pesticider omkring drikkevandsboringerne i 2023.

Men den frivillige indsats er floppet og kun 5 procent af de 3.004 sårbare drikkevandsområder er blevet beskyttet. Og i stedet for at indføre det forbud, som partierne blev enige om, lægger regeringen nu op til at forlænge den frivillige indsats.

Det får kritik fra Konservative og Socialistisk Folkeparti, fortæller DR.

- Det er mærkværdigt, at regeringen virker til at rende fra det forlig, vi lavede i 2019, hvor vi ellers havde en meget klar aftale om, hvad der skulle ske, hvis man ikke nåede i mål ad frivillighedens vej, lyder kritikken fra miljøordfører for Konservative Mette Abildgaard.

- Det er jo ikke for sjov, at vi fandt på det her, for vi kan konstatere, at man finder rester af pesticider i over halvdelen af vores aktive drikkevandsboringer.

Læs også: Red det rene drikkevand - skriv under her

Hun bakkes op af SF’s miljøordfører Carl Valentin, som kalder det ”enormt problematisk”, at regeringen løber fra aftalen om at gennemføre et forbud.

Samme kritik kommer fra Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen.

Red det rene drikkevand - skriv under

Vi risikerer at løbe tør for rent drikkevand. Der er rester af pesticider i over halvdelen af de aktive drikkevandsboringer i Danmark.

Samtidig er forurening med PFAS en voksende bekymring.

Derfor har vi i Danmarks Naturfredningsforening et krav til politikerne: Red det rene drikkevand nu!

Vil du være med i kampen, så skriv under nedenfor.

Beskyttelse af drikkevandsboringer er slået fejl

Smilene var ellers store, da DN for fire år siden overrakte tidligere miljøminister Jacob Ellemann 27.000 underskrifter for rent drikkevand.

Derfor var forventningerne til aftalen også kæmpestor hos præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

Men opgørelsen over indsatsen viser, at der stadig anvendes pesticider på 95 procent af de sårbare drikkevandsområder. En kendsgerning, der får Maria Reumert Gjerding til at kalde aftalen for "en total fiasko".

– Det er katastrofalt for drikkevandsbeskyttelsen. Det her skulle sikre, at de allervigtigste arealer blev beskyttet. Man må bare sige, at idéen om frivillige aftaler har spillet fuldkommen fallit, siger hun.

Læs mere: Vandværkerne slår alarm

Præsidenten opfordrer nu forligspartierne bag aftalen til at stå fast på et forbud:

– Grunden til, at politikerne tilbage i 2019 lavede en aftale om at beskytte drikkevandsboringerne, er jo, at vi står med store udfordringer med pesticider i drikkevandet, siger Maria Reumert Gjerding og fortsætter:

Derfor var vi også glade for, at det blev indført i aftalen, at der skulle indføres et forbud, hvis den frivillige indsats fejlede. Og den er jo fejlet totalt. Derfor bør partierne selvfølgelig stå fast på at indføre det forbud, de allerede har aftalt.


Hjælp os med et sende et signal til politikerne

Vi kender problemet - vi kender løsningen. Nu er der brug for handling!