I går viste en ny stor undersøgelse, at selv små mængder af nitrat i drikkevandet kan give forhøjet risiko for tarmkræft. Undersøgelsen konstaterede også, at mange private drikkevandsboringer har en høj andel af nitrat i vandet. Det får nu flere fagfolk til at kræve, at man genindfører kontrollen af de små boringer, som miljø- og fødevareministeren ellers afskaffede for få måneder siden. Det skriver Information.

Fuldstændig uforståeligt

I alt 400.000 danskere får vand fra private boringer. Disse danskeres vand er fritaget for kontrol af nitrat, fordi en drikkevandsbekendtgørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet har ophævet kontrollen. En af de fagfolk, som kræver at kontrollen bliver genindført, er geologisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening, Walter Brüsch.

- Det er fuldstændig uforståeligt, at Miljøstyrelsen er gået med til det her. Ministeriets ny bekendtgørelse er et klart udtryk for, at styrelsen har fået besked på at styre mod en minimumsimplementering af EU's drikkevandsdirektiv. På nationalt niveau må man selvfølgelig gerne have stærkere kvalitetskrav end det minimum, der er defineret i direktivet. I Danmarks Naturfredningsforening forstår vi simpelthen ikke, hvorfor regeringen ønsker at forringe et system, som har været velfungerende i masser af år, siger han.

I dag må drikkevandet i Danmark og EU indeholde 50 mg nitrat pr. liter vand. Dog har den nye undersøgelse vist, at der er en øget risiko for tarmkræft, hvis der blot er fire mg pr. liter.

Frivillig kontrol

Ifølge drikkevandsbekendtgørelsen kan kommunen ikke længere tvinge de små boringer til at kontrollere mængden af nitrat i drikkevandet. I stedet minder kommunen hvert femte år ejerne om, at vandet skal kontrolleres. Men det kan få konsekvenser for de danskere, der drikker vandet fra de små boringer.

- De mange berørte mennesker risikerer at drikke vand af meget dårlig kvalitet, uden at de overhovedet opdager det. For hvem går frivilligt ud og analyserer sit eget drikkevand, hvis man blot får et brev fra kommunen hvert femte år, spørger Walter Brüsch retorisk.