Kun en time væk fra hovedstadens hektiske liv, mødes man af stilheden, kilometervis af smuk kystlinje, blæst og fuglestemmer. Den natursmukke ø, Isefjordens Perle, har sin helt egen kultur og historie.

På Orø er der en naturrigdom, som kun ses få steder i Danmark. Men den sjældne natur har brug for en målrettet pleje. Derfor foreslog Danmarks Naturfredningsforening i december 2016 at sikre den store biologiske rigdom på Orø ved at frede et område på 188 antal hektar langs Orøs østvendte og nordlige kystlinje.

Det er den fredning, der nu er blevet vedtaget.

Fredning skal befri naturen og udsigten

Flere steder er Orøs kystlinje groet til i rørskov, hvilket ødelægger oplevelsen og truer den naturrigdom, der ellers gør Orø til noget helt særligt. Det fortæller fredningsmedarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, Henrik Jørgensen:

- Som det er i dag, bliver du flere steder spærret inde i rørskov og kan intet se andet end siv, siv og atter siv. Det er synd, både fordi oplevelsen bliver monoton frem for en skøn naturoplevelse og også fordi, at du ikke kan nyde den bjergtagende udsigt, der skjuler sig bag rørskoven.

En ægte strandeng i sigte

Den nye fredning langs Orøs kyst skal genskabe Orøs oprindelige strandeng. Strandengen på Orø kan bl.a. genskabes, hvis man sætter mere kvæg ud, der kan æde af vegetationen.

Sammen med en plejeplan for området kan Orø få genskabt sin oprindelige strandeng.

- Så vil Orø få et stort, sammenhængende strandengsareal, som man vil kunne gå på naturopdagelse i med smukke, spændende og sjældne blomster - og lange fine kig ud over fjorden og landskabet, siger Henrik Jørgensen fra Danmarks Naturfredningsforening.

Sjælden orkidé får bedre kår

En af de sjældne og truede blomster, der vokser i det nu fredede naturområde, er mygblomst. Mygblomst er en lille orkidé, og den er fredet og beskyttet under naturbeskyttelsesloven samt EU's habitatdirektiv.

Bliv medlem og beskyt Danmarks natur

Med fredningen har Holbæk Kommune nu pligt til at udarbejde en plejeplan for områdets unikke natur. Og her er en oplagt mulighed at lade kvæg græsse, hvilket der allerede er gode erfaringer med på øen.

- Der er flere lodsejere på Orø, der i mange år har lavet naturpleje med dyr. Det gør en betydelig forskel for naturen. Det er vigtigt at fortsætte og udvide det gode arbejde, så hele området på Orø bliver mere attraktivt med flere græssende dyr, fortæller Henrik Jørgensen.

Læs mere om fredninger

Kom helt tæt på Orøs kyst og mærk havet

Fra udsigtspunkter på Orø kan man se ud over Isefjorden og de mange små øer og holme, der omkranser Orøs meget smukke kystlandskab.

Læs også: Oplev 15 smukke og vilde kyster i Danmark

Med fredningen forelægger også en plan for at etablere nye stier i området. Det giver mulighed for at vejlede og guide besøgende:

- Holbæk Kommune og beboerne på Orø har etableret gode trampestier i dele af område. Med de nye stier, ønsker Danmarks Naturfredningsforening, at besøgende kan komme helt tæt på kysten og ned til strandkanten, når forholdene tillader det. Så kan man se, dufte og mærke havet - mærke at Orø er en Ø, og at Isefjorden er helt tæt på, forklarer Henrik Jørgensen.

Orø har desuden et stort turistpotentiale for vandrere, cyklister, kajakfolk, lystfiskere og naturelskere. En fredning af Orøs marine forland kan blive en væsentlig krumtap i en positiv udvikling for både naturen, turismen og beskæftigelsen på øen.

Oplev naturen i Danmark her

Object reference not set to an instance of an object.