Skanderborg kommune vil forbyde landmænd at bruge sprøjtegift på dele af deres jord for at beskytte borgernes drikkevand. Det skriver DR.

- Det handler om at sikre dig og mig og alle de andre, der skal have rent drikkevand. Og om mange år også vores børn og børnebørn. De skal også være sikre på at få rent drikkevand, siger Claus Leick, der er formand for Miljø- og planudvalget i Skanderborg Kommune, til DR.

Sprøjteforbudet skal gælde i områder, der efter kommunens vurdering kræver en særlig beskyttelse imod sprøjtegifte. Det drejer sig om lige over én kvadratkilometer fordelt hos 22 lodsejere, der bliver kompenseret økonomisk.

DN: Indfør sprøjteforbud i hele Danmark

Tidligere har Sønderborg, Aalborg, Aarhus og Egedal Kommune vedtaget lignende forbud mod sprøjtegift for at beskytte drikkevandet.

Danmarks Naturfredningsforening støtter kommunernes kamp for rent drikkevand, men mener at Folketinget bør indføre sprøjteforbud i hele landet.

- Rent drikkevand er en unik ressource, som vi skal gøre alt, hvad vi kan for at beskytte. Tiden er inde til at politikerne forbyder brug af sprøjtegift dér, hvor drikkevandet dannes og pumpes op, siger præsident Maria Reumert Gjerding.

I 2017 vedtog et bredt flertal i Folketinget en Pesticidaftale. Miljøminister, Jakob Elleman-Jensen (V), skriver i et citat til DR:

- Aftalekredsen mødes igen til efteråret for at drøfte et fagligt arbejde, der er igangsat for at se, om der skal være endnu skrappere betingelser for de pesticider, der bruges tæt på drikkevandsboringer.

alt
Maria Reumert Gjerding
Præsident