Et enkelt cigaretskod ser ikke ud af meget, men det lille stykke affald hober sig op i gadebilledet og naturen. Hver dag bliver der nemlig smidt omkring 8 mio. skodder i Danmark.

Sidste år fik 54-årige Bodil Fosgaard nok af alle de henkastede cigaretskodder. Hun begyndte at samle skodder rundt omkring i København ved stationer, indkøbscentre og på forskellige gader og pladser. I stedet for at smide alle skodderne ud, gav hun sig i kast med at lave gadekunstværker af dem med budskaber, der skal få forbipasserende til at tænke sig om en ekstra gang - inden de kaster cigaretskoddet fra sig.

- Skodderne er en måde for mig at formidle et budskab på. Jeg vil sætte fokus på det oversete problem for at beskytte vores natur, siger hun.

Bodil Fosgaards seneste værk er lavet i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening i forbindelse med Affaldsindsamlingen, der løber af stablen i næste uge.

Skodkunst vækker opsigt

Bodil Fosgaard står foroverbøjet på en skrænt ved Damhussøen i Rødovre ved København. Med fingrene i græsset og et fast blik arbejder hun koncentreret og stille. Løbere, mødre med barnevogne og ældre ægtepar kan ikke undgå at stoppe op og kigge: ”Hvad er det, du laver?,” spørger flere, da de får øje på den mørkhårede kvinde, der sirligt former cigaretskodder til bogstaver.

Til de nysgerrige forbipasserende forklarer hun, at budskabet skal sætte de mange skodder på dagsordenen. Da en ung kvinde går forbi og ser, at der står Affaldsindsamlingen, så råber hun: ”Hvor er det bare fedt,” og giver tommel op til Bodil Fosgaard.

Følg med i Bodil Fosgaards kunst

  • På Instagram deler hun billeder og videoer under navnet 'made_by_my_butts'
  • Hun deler sine budskaber og hvordan værkerne bliver til.

Sådanne reaktioner får hun mange af – både når hun laver værker og på sociale medier, hvor hun flittigt deler sin skodkunst.

- Det er spændende at følge med i folks reaktioner på mine budskaber. Der er mange mennesker, som synes det er fedt, men der er også nogen, som tvivler på, om det kan skabe forandring, siger hun.

For Bodil Fosgaard gør alle tilbagemeldinger indtryk på hende. Hun fortæller, at uanset om folk er negative eller positive, så lytter hun, fordi hendes skodkunst handler om at skabe forandring og komme i dialog med de folk, der ser hendes budskaber.

Til forsvar for naturen

Når Bodil Fosgaard laver et budskab af cigaretskodder, kan det tage op til fem timer, men for hende er tiden underordnet i forhold til den sag, hun kæmper for. Gennem sin skodkunst vil hun tale på naturens vegne:

- Naturen har ikke nogen stemme eller nogen mulighed for indsigelse imod det, vi gør ved den. For mig er skodderne en måde at tale naturens sag på, fordi det er giftigt affald, som ofte bliver overset, siger hun.

Når et cigaretskod bliver smidt i naturen, kan det tage op til fem år om at nedbrydes. Og i nedbrydningsprocessen udskiller skodderne mikroplast og andre skadelige stoffer i naturen. Derfor kan det have miljømæssige konsekvenser på kort og længere sigt, når cigaretskodder bliver smidt på jorden.

Affaldsindsamlingen

Med sin skodkunst støtter Bodil Fosgaard op om Danmarks Naturfredningsforenings Affaldsindsamling, som i år særligt handler om at få fjernet nogle af de mange cigaretskodder, som flyder i gaderne og i vores natur.

Hvis du vil give naturen en hånd, så kom og deltag i Affaldsindsamlingen den 31. marts, hvor mennesker i hele landet samler affald.

Find en indsamling nær dig på