I gennemsnit generer hver enkelt europæer 10 ton CO2 om året, ifølge den grønne tænketank Concito. Noget kommer fra at opvarme hus og vand, noget kommer fra flyrejser, og andet kommer fra mad og forbrug.

Heldigvis behøver din shoppefeber ikke målrette sig nyproduceret tøj, møbler og elektronik. Dansk sommer er nemlig lig med et væld af markeder af brugte ting og sager. Og i år er ingen undtagelse.

Sådan finder du et loppemarked

Der findes flere kalendere online, der samler landets markeder. En af de største er markedskalenderen.dk. Her kan du øverst i menuen søge efter markeder i dag, i morgen eller i løbet af den kommende uge.

Du kan også besøge loppemarked.nu, hvor du kan finde et loppemarked på kortet nær dig.

Hold også øje med annoncer i lokalavisen og skilte, der er sat ud på vejene.

Storbyferie i København? Her kan du se AOK's store guide til hovedstadens loppemarkeder.

Genbrug skal ikke føre til mere forbrug

At overtage hinandens ting betyder, at tingene bliver bedre udnyttet, end hvis de bare smides ud. På den måde skal der bruges mindre energi på at producere nye ting, og det er godt for klimaet.

Men det betyder selvfølgelig, at vi skal afholde os fra at bruge besparelsen ved bytte og genbrug på at købe flere ting. Så forsvinder genvinsten og pointen. Så se markederne som en osetur, der erstatter den, du ellers ville have lavet i butikkerne. Ikke et supplement.

Tips til et bæredygtigt tøjforbrug

Tøj og moden generelt er en stor klimasynder, da rigtig mange produkter laves til sæsonerne og dermed for at blive skiftet ud.

Ud over at købe genbrug og aflevere dit eget brugte tøj til genbrug, så kan du, i de tilfælde, hvor du vælger at købe nyt, gå efter tøj af god kvalitet, så det holder længere tid.

Se flere gode tips til et grønt forbrug af tøj