Siden januar er over 200.000 kubikmeter havneslam fra Lynetteholm blevet dumpet i Køge Bugt. Og det var planen, at yderligere to millioner kubikmeter skulle samme vej.

Men dumpningen af slam i Øresund har mødt hård kritik fra både eksperter, den svenske regering, grønne organisationer og tusindvis af bekymrede borgere. Blandt andet har over 35.000 danskere skrevet under på Danmarks Naturfredningsforenings underskriftsindsamling for at stoppe dumpningen.

Og heldigvis har kritikken gjort indtryk på politikerne i Folketinget. Et politisk flertal har nu lavet en aftale, der betyder, at dumpningen af slam fra Lynetteholm bliver permanent stoppet. Og det er en fantastisk nyhed, mener Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

- Jeg er glad og lettet. Vi har kæmpet for at få politikerne til at stoppe dumpningen, fordi det er hamrende forkert at gamble med havnaturen på den måde. Så tak til politikerne for at lytte. Og ikke mindst tak til de over 35.000 mennesker, der har støttet sagen ved at skrive under på vores fælles opråb. Havet skal beskyttes og genoprettes - ikke bruges som losseplads, siger Maria Reumert Gjerding.

Læs også: DN kritiserer dumpning af havneslam fra Lynetteholm

Støt os i kampen for at beskytte vores hav

Det lykkedes at stoppe dumpningen af havneslam, men kampen for et sundt hav er langt fra slut. Hjælp os i kampen for at beskytte havet og de dyr og planter, der bor der!

Havneslam skal bygges ind i Lynetteholm

Den nye politiske aftale betyder, at det omdiskuterede havneslam bygges ind i selve Lynetteholm. Dermed bliver slammet altså en del af den kunstige halvø i stedet for, at det bliver dumpet og spredt i Øresund.

Ændringen betyder også, at den næste fase af Lynetteholm forsinket med et års tid. Det skyldes, at Lynetteholm først vil være klar til at modtage havneslammet fra foråret 2023.

Derudover vil politikerne også have undersøgt, om havneslammet kan suges op i stedet for at blive gravet op.

Vil følge Lynetteholm i mange år fremover

Selv om dumpningen af havneslam fra Lynetteholm nu er permanent stoppet, så vil Danmarks Naturfredningsforening fortsat følge det enorme anlægsprojekt.

Dumpning er nemlig ikke det eneste, som projektet er blevet kritiseret for. Blandt andet frygter eksperter, at Lynetteholm kan fungere som en lille prop i Øresund og dermed påvirke vandgennemstrømningen. Ændres den, så kan det øge risikoen for iltsvind, og det er for eksempel den pressede torskebestand meget følsom overfor.

For Danmarks Naturfredningsforening er det naturligvis afgørende, at Lynetteholm ikke vil forværre forholdene for vores i forvejen meget pressede havnatur.

alt
Thomas Helsborg
Digital indholdsansvarlig