Noget forpjusket ankom en hanstork den 15. marts til en rede i Nørreådalen øst for Viborg. I selvsamme rede tilbragte han sidste sensommer sammen med en hunstork - dog uden at berige Danmark med en storkeunge.

- Han virker utrolig, hvad skal jeg sige, i form. Han er en meget aktiv stork. Jeg var oppe og se ham i går, og der var ikke noget træthed over ham overhovedet. Den tur fra Spanien har åbenbart ikke slidt ret meget, siger Hans Skov, storkeekspert i Dansk Ornitologisk Forening.

Han forklarer, at storkene ikke fik unger sidste år, fordi de begyndte for sent.

- Vi plejer at sige, at bliver det senere end 10. maj, så plejer de ikke at lægge æg, og sidste år ankom de først omkring Sankt Hans, siger Hans Skov.

Han har dog store forhåbninger til, at det lykkes i år, fordi hannen er ankommet så tidligt.

Storkehannen er ikke monogam

Storkepar lever ikke nødvendigvis sammen hele livet.

Hvis en mage kommer galt af sted, så finder den efterladte typisk en ny mage. Det samme kan ske, hvis magen er for langsom.

- Storkehannen er meget nysgerrig, og jeg er sikker på, at kommer der en hun forbi, så tager han hende. Jeg tror faktisk, at han er så opsat, at han snupper den første og den bedste, der dukker op, siger Hans Skov.

Hvis storkehunnen fra sidste år kommer efter, storkehannen har taget en anden mage, så kan Hans Skov godt forestille sig, at der kunne komme storkekamp mellem de to hunner.

Stor chance for flere storke i Danmark

I 1800-tallet skønnes det, ifølge Dansk Ornitologisk Forening, at op mod 10.000 storkepar ynglede i Danmark.

I de senere år har der kun været et par stykker.

- Det er for tidligt at sige, om der komme flere par end de tre. Men der er 50-100 fugle med satellitter, der er på vej herop, og indtil videre er der ikke noget, der forstyrrer deres flyvning. De kommer ikke herop alle sammen, men der kunne godt komme et par stykker fra Slesvig-Holsten, forklarer Hans Skov.

Selvom storkehunnen fra sidste år lader hannen vente i Viborg, så regner Hans Skov med, at det tredje par finder sammen igen i år.

Sidste år fandt han nemlig ud af, at der var masser af mad i området.

Storkene bevægede sig ikke særlig langt fra reden for at hente mad, og det betyder, at der var mad nok i nærområdet.