Et lille cigaretskod ser ikke ud af meget. Men hver dag bliver der smidt omtrent 9 millioner cigaretskod på gader, veje og i naturen.

Det skal der nu laves om på ved Tisvildeleje strand i Nordsjælland, hvor Kystejerne i Tisvildeleje Kystsikringslag har indført et rygeforbud på den private del af stranden.

Deres mål er at sende et signal til besøgende om, at cigaretskod ikke hører til i naturen, fordi de indeholder mikroplast, der forurener havet fortæller Jacob Borch, formand for kystsikringslaget til DR:

”Cigaretskod er en meget stor kilde til forurening i vores have, så derfor er det vigtigt, at vi starter med vores lille strand,” siger han.

De har hentet inspiration fra USA, Frankrig og Sverige, der allerede nu har rygeforbud ved flere strande.

Læs også: Plast er et problem fyldt af muligheder.

Skadeligt mikroplast ender i havene

Når cigaretskod kommer i kontakt med vand, bliver der udskilt mikroplast fra filtrene. Så når et cigaretskod bliver smidt langs kysterne, bidrager det til forureningen af mikroplast til havene, der er en kæmpe udfordring for økosystemet.

Derfor glæder det præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, at kystejerne ved Tisvildeleje strand nu går forrest med deres nye forbud:

- Det glæder mig virkelig at private kystejere går ind i kampen mod mikroplast i havene. Jeg håber, at flere vil følge trop med det gode initiativ, så der for fremtiden bliver smidt færre cigaretskod langs kysterne, og vi får et sundere havmiljø med langt mindre mikroplast, siger hun.

Så mange cigaretskod ender i havet:

  • Siden 1986 er der fundet 60 millioner cigaretskod i havet, og er dermed det stykke affald, der bliver fundet allermest af i havene.
  • Hele 2.412.151 cigaretfiltre blev der indsamlet fra havet i 2018.

Kilde: Rapporten 'International Coastel Cleanup' fra Ocean Conservancy.

De gullige cigaretfiltre indeholder plastmaterialet cellulose acetat, der forventes at ligge mange år i natturen. På den måde bidrager cigaretskod til den forurening med mikroplast vi ser i verdenshavene, på grund af de store mængder, der bliver smidt dagligt.

Læs også: 10 plastprodukter udgør 70 procent affald i naturen.

Fokus på cigaretskod i naturen

Affaldsindsamlingen fra Danmarks Naturfredningsforening satte i marts 2019 fokus på problematikken med cigaretskod i naturen.

I forbindelse med Affaldsindsamlingen samlede skolebørn og resten af befolkningen mere end 1,5 million cigaretskod tilsammen.

Og de mange cigaretskod kræver politisk handling, mener et flertal af danskerne ifølge en meningsmåling fra Kantar Gallup for Danmarks Naturfredningsforening.

Her svarede hele 89 procent af de adspurgte, at de synes, det er problematisk, at så mange cigaretskod ender i det offentlige rum og i naturen og ønsker politisk handling for at komme problemet til livs.

- Det understreger, at det er et problem, der skal tages alvorligt. Danskerne er trætte af, at der ligger cigaretskod overalt, og det forstår jeg godt. Det er vigtigt, at man fra politisk side får sat gang i en debat, så vi kan komme problemet til livs, siger Maria Reumert Gjerding.

Bliv medlem og vær med til at kæmpe for en ren natur