Drop gift og gødning, lad græsset gro og plant nektarrige blomster. Så er du godt på vej til at hjælpe landets hårdt pressede sommerfugle.

På bare en måned har 2.150 danskere tilmeldt deres haver på Fleresommerfugle.dk - fra små kolonihaver til store naturgrunde. Til sammen sikrer det mere end 4,4 millioner kvadratmeter, hvor sommerfuglene kan finde føde og levesteder.

- Det er fantastisk. Sommerfuglene er meget hårdt pressede, så de har brug for al den hjælp, de kan få. Og haverne er tiltrængte heller i det stærkt opdyrkede landskab, siger Maria Reumert Gjerding.

Hun er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, der står bag kampagnen Sommerfugleeffekten. Målet var 2.000 haver eller 1 million kvadratmeter hen over sommeren, men tilslutningen har været overvældende.

- Vi har nærmest været lagt ned af henvendelser fra haveejere, der vil gøre en forskel for sommerfuglene. Danskerne har forstået, hvor alvorlig situationen er for vores sommerfugle, bier og andre insekter, siger Maria Reumert Gjerding.

Støt og red en truet sommerfugl

Ud over haveejere samarbejder Danmarks Naturfredningsforening også med virksomheder og kommuner.

Mange virksomheder vil ligesom haveejerne gøre deres grønne arealer mere sommerfuglevenlige, mens kommunerne har konkurreret om Danmarks bedste sommerfugleprojekt.

Indtil videre har kampagnen afleveret i alt 250.000 kroner til at forbedre naturen i Silkeborg, Morsø og Hjørring til gavn for truede sommerfugle. Men flere andre projekter fortjener at blive til virkelighed. Derfor kan du give 50 kroner til et projekt, der skal redde sommerfuglen okkergul pletvinge.

Desuden kan du stadig gøre din egen have sommerfuglevenlig og tilmelde den på Fleresommerfugle.dk.

alt
Maria Reumert Gjerding
Præsident