Der kan måske snart være rigtig gode nyheder på vej for den danske natur. For i mange år har en af top-scorerne til Danmarks Naturfredningsforenings store årlige affaldsindsamling været dåser uden pant. De bliver smidt rundt omkring til skade for natur og miljø. Men det kan måske snart være slut.

Læs mere: Den danske natur oversvømmes af dåser fra Tyskland

For EU-Domstolen har nemlig netop afgjort, at EU-kommissionen bør genoveje, om der skal nedlægges forbud mod grænsehandlen uden pant, fordi det kan opfattes som ulovlig statsstøtte.

Et vigtigt skridt på vejen

I 2018 konkludere kommissionen ellers, at der ikke var tale om ulovlig statsstøtte, når de tyske grænsebutikker sælger dåseøl og dåsesodavand til danske kunder uden at opkræve pant. Men det er altså den afgørelse, der nu skal genovervejes.

Det er Dansk Erhverv, der med støtte fra Danmarks Naturfredningsforening, har indbragt sagen for EU.

Miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening Mette Ranfelt glæder sig over afgørelsen:

- Jeg er glad for, at vi i dag er kommet et skridt nærmere at få stoppet forureningen af den danske natur med de mange pantfri dåser, der hver dag fragtes over den dansk-tyske grænse. Begge lande har velfungerende retursystemer, og det er fuldstændig grotesk, at der ikke også er pant på grænsedåserne, siger miljøpolitisk chefrådgiver Mette Ranfelt.

Læs mere: DI og DN i fælles udspil: Mængden af affald skal ned

Om klagesagen:

  • Klagesagen har omhandlet, hvorvidt der er tale om statsstøtte til de tyske grænsebutikker, når panten ikke bliver opkrævet, da butikkerne dermed slipper for både bøder og for at betale moms til staten af panten.
  • Samtidig har der i klagen også været lagt vægt på de miljø- og forureningsproblemer, som de pantløse dåser skaber, når de efterlades i naturen eller ikke bliver leveret tilbage så de kan anvendes til nye dåser. Klagen blev rettet til EU-Kommissionen i marts 2016.
  • Kommissionen mente ikke, at der var grund til at gå videre med statsstøtte-klagen, og derfor indklagede Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforening Kommissionens afgørelse for EU-domstolen i januar 2019.

Vær med til at beskytte naturen og klimaet for affald

74 procent af fundne dåser i naturen er uden pant

Danmarks Naturfredningsforening finder hvert år mange dåser i naturen, og en stor del er uden pant. I 2019 blev der til den store årlige affaldsindsamling fundet 110.000 tomme dåser - 74 procent var uden pant.

Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforening vil nu nærstudere afgørelsen fra domstolen, men det står klart, at der er grund til optimisme.

- Det er lovpligtigt for alle tyske butikker at opkræve pant på dåser – og den lov gælder i hele Tyskland. Så det er absurd, at det overhovedet finder sted og har gjort det i 18 år. Vi bruger alle redskaber i værktøjskassen til at bekæmpe den absurde situation. EU-Rettens vurdering af vores klage hælder EU-Kommissionen ned af brættet. Vi skal vi nærlæse konklusionerne, og se hvordan det stiller os, men det her er et klart signal om, at der er noget i det tyske system, som skal undersøges nærmere og det tyder på, at der er regler, der ikke bliver overholdt, siger Lotte Engbæk Larsen, markedschef for detailhandel i Dansk Erhverv.

alt
Mette Hoffgaard Ranfelt
Miljøpolitisk chefrådgiver