Bør det koste jagttegnet at skyde et totalfredet dyr? Det mener Danmarks Naturfredningsforening.

Spørgsmålet er aktuelt efter en 66-årig mand blev dømt skyldig i at have skudt og dræbt en ulv i Ulfborg i Vestjylland tilbage i april måned. Manden er blevet idømt 40 dages betinget fængsel og fik konfiskeret sin riffel, men har altså ikke mistet sit jagttegn.

Det er uacceptabelt mener Danmarks Naturfredningsforening, der efterspørger en ændring af reglerne på området:

- Vi skal holde fast i, at det at have et jagttegn er en meget stor tillidserklæring fra samfundet. Når man udviser så uhyggelig en disrespekt for de regler, som skal beskytte særlige dyrearter, skal det have konsekvenser, siger Maria Reumert Gjerding, Præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Hun mener, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) bør stramme reglerne i jagt- og vildtforvaltningsloven, så en jæger automatisk fratages sit jagttegn, hvis han bliver dømt for at skyde et fredet dyr.

Læs også: Vi skal udrydde konflikterne, ikke ulven

Fuglevenner bakker op

Også i Danmarks Ornitologiske forening er man kritiske over for de nuværende regler:
- Det er jo vanvittigt, at vi bor i et land, hvor man ikke dømmer en mand til også at aflevere sit jagttegn, når man laver sådan noget svineri, fortæller ornitologernes formand, Egon Østergaard til DR.

Det er ikke mere end tre uger siden, at to jægere i Vestjylland blev dømt for at skyde et krondyr efter solnedgang, hvilket er ulovligt. De to fik en bøde og frakendelse af jagttegnet i to år.

Men i sagen om ulvedrabet blev det altså ikke tale om en frakendelse af jagttegnet.

- Når man får frakendt sit jagttegn for at skyde krondyr, som immervæk ikke er et fredet dyr, mener jeg, det er helt ude af proportioner, at man ikke mister sit jagttegn, når man skyder et fredet dyr, siger Maria Reumert Gjerding.

I sagen om ulve-drabet har Danmarks Jægerforbund valgt at eksludere den 66-årige mand fra foreningen. Maria Reumert Gjerding roser jægerforbundet for beslutningen.

Læs også: Skal du være bange for ulve?

Er fredede dyr beskyttede?

Hun understreger, at dommen på 40 dages betinget fængsel for overlagt drab på et fredet dyr – hvor strafferammen er på 2 års fængsel – rejser en diskussion om, hvorvidt fredede dyr overhovedet er beskyttede i Danmark.

- Det stiller et stort spørgsmålstegn ved, om vores fredede dyr reelt er beskyttet i Danmark, siger Naturfredningsforeningens præsident, Maria Reumert Gjerding.

Ifølge jagt- og forvaltningsloven §54 stk. 2 og 3 kan straffen være op til to års fængsel under skærpende omstændigheder.

Ulven blev fredet i 1992 gennem EU’s habitatdirektiv, fordi der var så få ulve, at der var fare for, at de ville forsvinde helt.

I dag i Danmark er der stadig meget få ulve, hvorfor nedskydningen d. 16. april 2018 må ses som af relativ stor betydning i forhold til mængden af ulve.

Både anklager og forsvarer har anket byrettens dom, så nu skal sagen også for landsretten.

Fakta om fredede dyr

  • Dyr, der er fredede, kan være truet af udryddelse, eller de kan være mere almindelige dyr, der er fredet uden for jagtsæsonen.
  • Dyr, der er fredede, må ikke samles ind (fjernes fra naturen) eller slås ihjel.
  • I Danmark er de fleste arter af fugle, alle krybdyr og de fleste vildtlevende pattedyr fredede for eksempel egern og odder.
  • Ulven er totalfredet. Se en liste over fredede dyr i Danmark på Miljøstyrelsens hjemmeside.

alt
Maria Reumert Gjerding
Præsident