Vi kender det alle sammen. Vi kommer til at smide mad ud derhjemme, fordi vi enten har været for dårlige til at planlægge vores indkøb eller ikke lige ved, hvordan vi skal få brugt den sidste halvdel af hvidkålshovedet.

Men det er spild af jordens ressourcer at producere fødevarer, som havner direkte i skraldespanden. Madspild er nemlig både dyrt for dig og belaster samtidig vores klima.

Og der er plads til forbedringer i de danske husholdninger, når det kommer til at reducere madspild. Ifølge tal fra Miljøstyrelsen smed de danske husholdninger 247.000 ton mad ud i 2021.

Heldigvis kan vi sagtens reducere madspild, hvis vi er opmærksomme på det. Derfor har vi her samlet nogle gode tips til at undgå madspild.


Lav madplan og planlægning

Det kan være svært at overskue, hvor man skal starte, når man gerne vil blive bedre til at undgå madspild. Her er planlægning et nyttigt værktøj og et overskueligt sted at starte, når du gerne vil mindske madspild.

Start med at lave en madplan så du har et overblik over, hvilke retter der skal købes ind til. Indtænk gerne lidt fleksibilitet i din madplan, så der stadig er plads til spontane aftaler. På den måde får du et overblik over, hvad du egentlig skal du handle ind til.

Når din madplan er på plads, kan du derefter gå i gang med at planlægge dine indkøb. Kig i køleskabet og tjek om du allerede har nogle af råvarerne derhjemme, så du undgår at købe mere, end du har brug for.

Tænk også over mængden når du køber ind. Måske behøver du ikke at købe en stor pose æbler, hvis du kun spiser tre.


Brug mad-apps til at få brugt resterne

Du kan også undgå madspild, hvis du tænker lidt ud af boksen, når du står i køkkenet. For vi kommer alle sammen til at smide råvarer ud, fordi vi ikke nåede at bruge dem, inden de blev for gamle.

Derfor er det en god ide at tage et ekstra kig i køleskabet, når du har planlagt menuen og se, om du ikke kan bruge nogle af de råvarer, du allerede har, så du undgår at smide dem ud.

Eksperimenter også med dine retter og overvej om du kan tænke nogle af de råvarer, du allerede har i køleskabet, ind i andre retter. Brug for eksempel de to sidste gulerødder i din lasagne eller creme fraiche i stedet for græsk yoghurt til tzatzikien.

Hvis du ikke er den kreative type i køkkenet, og ikke selv kan finde på ideer til at få brugt dine sidste råvarer, så kan du få masser af hjælp til at undgå madspild med forskellige madspilds-apps.


Brug dine sanser, inden du smider mad ud

Inden du smider din mad ud så brug dine sanser og forhold dig til, hvilken datomærkning produktet har.

Hvis produktet har datomærkningen ”sidste anvendelsesdato”, skal produktet smides ud, hvis datoen er overskredet, da man kan blive syg af at spise produktet. ”Sidste anvendelsesdato” findes blandt andet på kød og fisk.

Produkter der har datomærkningen ”bedst før”, kan du derimod godt spise, selvom datoen er overskredet. Her er det vigtigt, at du bruger dine sanser til at vurdere, om fødevaren stadig er god. Hvis fødevaren med datomærkningen ”bedst før” stadig dufter og smager fint, kan den stadig spises.

Så undgå at smide mad ud der stadig smager og dufter fint, hvis produktet har datomærkningen "bedst før". Og skynd dig at få produktet spist inden det udløber hvis det har datomærkningen "sidste anvendelsesdato".


Skriv dato for nedfrysning

Når du har gjort, hvad du kunne for at mindske madspild med planlægning og udnyttet dine råvarer i køleskabet, kan du stadig have rester tilbage efter et godt måltid. Her er det en gode ide at gemme dine rester, så du kan spise dem senere.

På den måde kan du sikre frokosten til dagen efter eller redde dig selv på en travl dag. For hvis du ikke kan nå at få spist dine rester i løbet af et par dage så brug i stedet fryseren.

Skriv gerne dato for nedfrysning så du kan holde styr på, hvilke rester fra din fryser du skal spise først. Så har du hjulpet dig selv, når overskuddet ikke lige er til at lave aftensmad. Du kan også fryse den ekstra pose rugbrød ned, hvis du ikke kan nå at få den spist.

Det er også godt for din pengepung at gemme dine rester til senere. Så undgår du nemlig at købe ind hele tiden og kan i stedet spare penge ved at spise din lasagne to dage i træk.