Alt for ofte er der sprøjtegift i vores drikkevand. Det står klart efter en række fund af sprøjtegifte og opgørelser siden i sommers. Men nu går en række vandværker foran i kampen for at undgå sprøjtegift i grundvandet, så vi kan sikre rent drikkevand i fremtiden.

I alt har danske vandforsyninger tilmeldt 6,4 km² til projekt Giftfri Have.

Senest har fire vandværker registreret deres arealer som giftfri: Ølgod Vandværk i Vestjylland, Gørløse Vandværk i Nordsjælland, Thorning Vandværk i Midtjylland og Allerslev Vandværk i Midtsjælland.

Det vækker glæde hos de danske vandforsyningers brancheorganisation.

- Vi skal sikre rent drikkevand til fremtidens generationer, og når vandværker tilmelder sig Giftfri Have er det med til at understrege, hvor vigtigt det er, at vi alle lader sprøjten stå og passer på vores grundvand. Det sender et godt signal, siger pressemedarbejder Dorthe G. Rasmussen fra Danske Vandværker.

Ingen bør bruge sprøjtegift

Mange af de sprøjtegifte, vi finder i drikkevandet, har været forbudt i mange år. Men der findes også flere eksempler på, at godkendte sprøjtegifte ender i drikkevandet. Blandt andet fordi mange af de godkendte stoffer ikke er testet under danske forhold.

- Den eneste sikre måde at forhindre giftrester i vores drikkevand er at lade være med at bruge sprøjtegiftene. Derfor er det meget positivt, at vandforsyningerne går foran som et godt eksempel, siger Walter Brüsch, der er geologisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Sprøjtegifte kan have forskellige skadelige virkninger på natur, miljø og mennesker. Nogle er kræftfremkaldende, andre har hormoneffekter. Ingen kender virkningen, når forskellige sprøjtegiftrester blandes sammen – den såkaldte cocktaileffekt. Derfor arbejder Danmarks Naturfredningsforening for et sprøjtefrit Danmark.

Håber flere vil melde sig til

Giftfri Have startede som et tilbud til haveejere, men i dag kan virksomheder og organisationer også tilmelde deres giftfrie arealer.

Det har blandt andet Gørløse Vandværk gjort, og vandkasserer Frank Christiansen håber, at andre vil følge det gode eksempel.

- Vi skal beskytte vores grundvand. Da vores boringer er placeret på vandværkets grund, er det vigtigt for os at signalere, at vi holder vores arealer helt giftfrie. Vi har informeret vores naboer om konsekvenser ved brug af sprøjtegift i haven, og med vores tilmelding til Giftfri Have håber vi, at budskabet om at droppe giften bliver spredt til endnu flere, siger han.

Hvad er Giftfri Have?

  • Giftfri Have er startet af Danmarks Naturfredningsforening og Praktisk Økologi for at hjælpe haveejere, virksomheder og organisationer med at droppe sprøjtegift.
  • I alt er 29,8 km² tilmeldt Giftfri have.

Vandværker tilmeldt Giftfri Have

  • Hofor: 6.084.096 m²
  • Kalundborg Forsyning: 305.883 m²
  • Ølgod Vandværk: 6.911 m²
  • Gørløse Vandværk: 1.250 m²
  • Thorning Vandværk: 961 m²
  • Allerslev Vandværk: 257 m²
alt
Walter Brüsch
Politisk rådgiver, geologi, grundvand og sprøjtegift
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 40 97 32 43