Danske politikere plejer stolt at kalde Danmark et grønt foregangsland. Men det var bestemt ikke det indtryk, man fik, da klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i tirsdags debatterede naturgenopretning med sine europæiske kolleger i EU.

EU-Kommissionen foreslår, at der skal laves en ny lov for naturgenopretning, hvor målet er at sikre 20 procent genoprettet natur i 2030. Men den danske regering mener, at forslaget er for vidtgående.

Under debatten var den danske klimaminister fortaler for, at EU bør skære ned på ambitionerne for at genoprette natur. Regeringens argument er, at hensynet til natur kan stå i vejen for, at vi hurtigt får mere vedvarende energi som vindmøller og solceller.

DN: Klimaministeren vrøvler

Men det er noget værre vrøvl, at vi ikke kan tage hensyn til både klima og natur på samme tid. Det mener Maria Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

- Der er ingen konflikt mellem klima og natur. Det passer simpelthen ikke, at der ikke er plads til vedvarende energi - både til lands og på havet - samtidig med, at vi sikrer genopretning af naturen, siger Maria Reumert Gjerding.

- Det kræver dog, at vi omstiller vores landbrug. Det er der, der ligger en konflikt. Det samme gælder i forhold til fiskeriet. Regeringen forsøger så at pakke det ind i spørgsmålet om klima og energisikkerhed. Det er grundlæggende noget vrøvl.

Hun bliver bakket op af Greenpeace, som ifølge Ritzau kalder det ”overlagt vildledning fra klimaministeren”, når han forklarer lave natur-ambitioner med klimahensyn. Regeringens uambitiøse naturpolitik handler ”i virkeligheden om at beskytte det industrielle landbrug”, mener organisationen.

Læs også: 15 grønne organisationer kritiserer regeringen for at modarbejde naturbeskyttelse i EU

Støt os i kampen for klima og natur

Klimakrisen og biodiversitetskrisen er to kæmpestore globale kriser, som skal løses samtidig.

Danmarks Naturfredningsforening kæmper for grønne løsninger, der gavner både klima og natur.

Du kan støtte vores indsats ved at blive medlem. Jo flere vi er, jo større vægt har vores ord hos politikerne.

Vindmøller og solceller fylder forsvindende lidt

Ifølge Klimaministeriets egne tal så anvender solceller og vindmøller på land i dag kun, hvad der svarer til omkring 0,8 procent af landbrugsarealet. Og selv med en firedobling af den vedvarende energi på land, så vil 98 procent af arealet stadig kunne bruges til andre formål, herunder landbrug.

Med en grøn omstilling af landbruget vil man kunne producere mere mad på mindre plads. Med andre ord vil en effektiv grøn omstilling af landbruget altså give rigelig plads til vedvarende energi, samtidig med at vi ikke behøver at gå på kompromis med vores natur.

Derfor er det enormt fortvivlende, at den danske regering er blevet fortaler for, at EU skal sænke ambitionerne i forhold til at genoprette natur. Det mener Maria Reumert Gjerding:

- Vi håber virkelig, at regeringen vil slå bak og finde tilbage til den konstruktive og ambitiøse tilgang i forhold til at genoprette den natur, som er i så voldsom tilbagegang i både Danmark og i EU.

Støt os i kampen for klima og natur