- Woooow, så du den?

8-årige Oliver hvisker til sin mor og peger ud i mørket. En skikkelse flakkede netop forbi. Det er en stjerneklar aften i oktober. Mens mange familier sidder hjemme i deres varme stuer, har en større gruppe af børn, forældre og bedsteforældre trodset efterårskulden og er troppet op på Skovsgaard Gods på Langeland til en naturoplevelse i mystikkens tegn.

De næste par timer får familierne en unik mulighed for at komme helt tæt på ét af de mest fascinerende dyr i den danske natur: Flagermusen.

Flagermusen er fantastisk og fascinerende

Aftenens naturformidler er Sune Lerche Andersen fra Danmarks Naturfredningsforening. Udstyret med flagermus-detektorer sender han familierne rundt for at lytte til flagermusens skrig. Med det elektroniske udstyr kan lydene fra flagermusene opfanges og omsættes til en frekvens, som selv vi mennesker kan høre.

Og det er en oplevelse, der ifølge Sune Lerche Andersen skaber stor begejstring blandt deltagerne.

- De seneste år er flagermus-turene blevet nogle af vores mest efterspurgte og velbesøgte oplevelser, fortæller han.

Og naturguiden er ikke i tvivl om hvorfor:

- Flagermusen er fuldstændig fantastisk og fascinerende. Det er et dyr, vi sjældent lægger mærke til, men de findes overalt i Danmark – også i villakvarterene og de større byer. At gå rundt og lytte til flagermusens skrig er som at træde ind i en helt ny og forunderlig verden. At se den piske forbi næsten lige foran næsen på én er en kæmpe oplevelse for både børn og voksne, siger Sune Lerche Andersen.

Bliv medlem - støt en rig og mangfoldig natur i Danmark

Langøret flagermus
Langøret flagermus

Naturformidling skal skabe begejstring for arterne

Med sine store ører, mærkelige krop og sylespidse tænder tager flagermusen næppe prisen, som det mest nuttede dyr i den danske natur. Men derfor er det, ifølge præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding, ekstra vigtigt at fortælle de gode historier om det mystiske lille væsen og andre forunderlige arter.

- Ikke alle arter, der lever i den danske natur, er nuttede, søde og bløde, men de har en vigtig plads i den danske natur. Derfor vil vi gerne skabe begejstring og fortælle de historier, som får folk til at få øjnene op for, hvor spændende arterne er, og hvor vigtigt det er at passe på dem, siger Maria Reumert Gjerding og uddyber:

- Flagermusen er et godt eksempel på en art, som vi oplever en stigende interesse for. Det er vi glade for. Flere flagermusarter er nemlig blandt de arter, som er i fare for at forsvinde fra den danske natur. Derfor har de brug for vores fokus, understreger Maria Reumert Gjerding.

Flagermus skaber mangfoldighed i den danske natur

I Danmark findes nogle af de bedste overvintringssteder for flagermus f.eks. ved kalkgruberne i Daugbjerg og i Mønsted. Til gengæld kniber det med at finde gode hule træer at yngle i og føde, hvilket er blandt årsagerne til, at flere flagermusarter er truede.

Men hvorfor skal vi overhovedet sætte fokus på at redde de truede flagermus? Det har Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening, et klart svar på:

- I modsætning til f.eks. ulven eller bæveren er flagermusen ikke en nøgleart i den danske natur. Til gengæld har flagermus en unik egenskab. Det er jo det eneste pattedyr, der kan flyve. Derfor vil det være et kæmpe tab for naturens mangfoldighed og vores mulighed for unikke naturoplevelser, hvis vi mister den, understreger han.

Dværgflagermus

En aften i flagermusens univers

Og netop naturoplevelsen er i højsædet denne aften på Skovsgaard Gods. Efter to timers indlevelse og opdagelse i flagermusens univers siger Sune Lerche Andersen tak for denne gang, og vinker farvel til deltagerne, som er klar til at sætte kurs mod de varme stuer derhjemme.

For mange familier var denne onsdag bare en helt almindelig aften i oktober, men for 8-årige Oliver, hans forældre og de ca. 100 andre deltagere var det en rejse ind i en ny og forunderlig verden. En oplevelse de næppe glemmer foreløbig.

- Jeg husker tydeligt den dag jeg hørte flagermusens skrig for første gang. Den glæde og begejstring jeg oplevede dengang er den samme jeg fornemmer blandt børn og voksne, når de på vores ture får mulighed for at gå på opdagelse i flagermusens univers. Det burde alle jo opleve, slutter Sune Lerche Andersen.

Alt om flagermus: Læs vores store tema til både børn og voksne

Sådan arbejder Danmarks Naturfredningsforening for flagermusen

  • Der arrangeres ca. 20 formidlingsture årligt – både på Skovsgaard Gods og i lokalafdelinger over hele landet. Find en flagermustur her
  • Lokalafdelinger opsætter redekasser flere steder i Danmark, samt registrerer den årlige bestand.
  • Der arbejdes politiske for mere fokus på truede dyrearter og plads til den vilde natur.

Vil du også bevare de ikke-nuttede arter i den danske natur? Bliv medlem og støt vores arbejde for mangfoldighed

5 fakta om flagermusen

  • Der findes 17 forskellige flagermusarter i Danmark. 5 af disse er truede.
  • Flagermusens er det eneste flyvende pattedyr. Den kan flyve op til 55 km i timen.
  • Flagermusen jager ved hjælp af lyd. Den orienterer sig og finder bytte ved hjælp af høje lyde og kan lokalisere byttet ud fra lyden, byttet kaster tilbage som ekko. De fleste af flagermusenes lyde kan dog ikke høres af mennesker
  • Flagermus kan veje mellem 3 og 40 gram – afhængig af arten.
  • Flagermusens syn er 5 gange bedre end menneskets.