Vinterferien er oplagt til at komme ud og opleve naturen fra en anden side, end vi plejer. Nemlig når den er kulsort og under en stjerneklar himmel.

Det bliver tidligt mørkt, så børnene behøver ikke at være sent oppe for at komme på ’natudflugt’.

Og så er naturen i mørke helt utrolig dejlig, når frosten gør luften sprød og nattehimlen klar, og nattedyrene giver deres mystiske lyde fra sig.

Vi giver ideer og huskeliste til en hyggelig aftenudflugt – essensen af vinterferiehygge!

Vælg det rigtige tidspunkt og sted

Vinterens lange og ofte frostklare nætter giver de bedste muligheder for at gå på stjernejagt. Med det blotte øje kan man se stjernebilleder, satellitter, mælkevejen, månen og de store planeter.

Men for at opleve den smukke frostklare nattehimmel skal I tage ud et sted uden for byen, for eksempel på en mark eller en hede, hvor træerne ikke skygger for udsynet. Ellers vil byens lys lyse for meget op og overdøve stjernerne.

Og så skal I finde en aften, hvor der ikke er overskyet og med så lidt blæst som muligt.

Det skal I have med

  • En kikkert er helt oplagt til at få øje på flere detaljer på nattehimlen. I en almindelig håndkikkert dukker der nye overraskende ting op - og har man et lille teleskop bliver det helt vildt!
  • Varm kakao.
  • Tæpper, dyner og godt med tøj.
  • Internetforbindelse på jeres enheder, så I kan bruge de forskellige apps.
  • Blok og tegnegrej.

Gør jeres forarbejde

Når I har tjekket vejret og pakket, er det en god idé at undersøge på forhånd, hvad I kan forvente. Undersøg, om ræven eller natuglen holder til i området, så ungerne har ekstra meget at se frem til.

Derudover kan I via denne service fra Planetariet se, hvilke planeter der er fremme på himlen netop denne aften. Stellarium.org giver dig et endnu mere øjeblikkeligt billede af, hvad der er på himlen lige nu. Inddrag børnene i det, så de får indblik i, hvordan universet er i konstant rotation!

Brug sanserne

Vinternatten går bestemt ikke stille for sig. Så lyt godt efter. For eksempel er februar rævens ’rolletid’, hvor rævene parrer sig og kæmper om damernes gunst.

Om aftenen og tidligt ud på natten kan man høre hanræven galpe – det går ikke stille for sig, for det handler om at fremstå som et særligt godt parti – og få de andre hanræve til at holde sig væk. Hør lyden på dette youtube-klip.

Natuglerne (og andre ugler) er også godt i gang i februarnætterne. I januar har de været i gang med den samme leg som ræven, altså at tiltrække opmærksomhed fra det modsatte køn, men skoven er som regel fuld af lyde fra uglerne det meste af vinteren, også i februar. Hør uglen kalde.

Led efter stjernetegnene

Download for eksempel appen Sky Map til Apple eller Google Sky Map til Android og brug den, når I har fundet et godt sted at kigge på stjernerne. Her kan man holde sin enhed op mod stjernehimlen, og appen tegner automatisk de stjernetegn ind, som I måske ikke selv fik øje på.

I kan også tage farveblyanter og blok med, så I kan gøre himlen kunsten efter.

Husk hyggen

Nok det allervigtigste ved aftenturen er de allerbedste hyggeforhold. Så gør turen til et eventyr, fyld termokanden op med varm kakao, få børnenes dyner med i bilen. I kan også tage campingstole med og tæpper (husk varm påklædning) så I kan slå jer ned og nyde aftenen.

I boksen til højre kan du se tjek-listen til en fuldendt vinteraftenstur. Men det vigtigste er, at I får en ny slags oplevelse sammen, der kan skabe en hel særlig stemning i familien, som I kan huske fremover.

God fornøjelse!