Når I skal lave mad over bål, kan det virke overvældende. Men I behøver ikke genskabe en scene fra 'Nak og Æd' for at blive mætte i naturen. Tag børnene med ud og sanke planter i naturen, og brug de ting I samler i den mad, I har forberedt hjemmefra.

Så får maden et naturtwist, og børnene får en følelse af at have bidraget.

Se her, hvilke planter I kan plukke og hvor.

Læs også: 4 spiselige planter til sommer

Fyrrenålete

Fyrrenålete indeholder en masse C-vitamin, og er et hyggeligt og velsmagende alternativ til teposen. Pluk ca. tre-fem dl. friske skud af fyrretræerne (fyrrenåle er lette at kende, de er lange, ca. fem cm, og sidder to og to på fyrretræet).

Skyl nålene godt i koldt vand, og hak dem let med en kniv. Hæld dem op i en gryde med ca. en liter vand, tilsæt evt. en spiseske honning og lad vandet koge over bålet. Tag gryden af bålet, når vandet har simret i ca. 15 minutter, og lad teen trække i ca. 5 minnutter.

Ukrudtsbrød

Lav en traditionel snobrødsdej eller franskbrødsdej, og tilsæt en mængde finthakkede urter. Det kan for eksempel være brændenælder, skvalderkål, løgkarse m.m.

Skyld urterne godt, og blanchér brændenælderne. Snit eller pluk.

Urterne æltes godt ind i dejen, der herefter kan bages som snobrød eller som fladbrød, hvor man først former en bolle, og herefter maser den flad. Den kan bages på bålet på en pande eller grillrist.

Urtefrikadeller

Lav en god frikadellefars hjemmefra, og tag den med ud i naturen. Her kan I plukke en god portion forskellige urter, for eksempel skvalderkål, vejbred, brændenælder, blade fra tusindfryd, løgkarse, ramsløg med mere.

Skyl urterne godt, og giv dem et kort opkog i saltet vand. Klem derefter vandet ud af urterne og hak dem fint med en kniv. Bland urterne godt sammen med farsen og steg frikadellerne på en pande over bålet.

Pandekager med hyldeblomst

Hyldeblomster blomstrer i juni måned, og kan blandt andet anvendes til saft, marmelade og sirup. Blomsterne kan også bruges til den lækreste bålpandekager.

Find en opskrift på amerikanske pandekager. De er ofte lidt tykkere og luftigere end de almindelige.

Pluk de små blomster af stilkene, og drys dem i dejen, hvorefter pandekagerne steges på almindelig vis.