10 trin til succes i haven
Påskeferien er kommet, og det er en god anledning til at kickstarte havesæsonen med ti enkle trin.Påsken betyder ferie, og så begynder det måske at krible i dine grønne fingre. Det kan virke fristende at gå i gang med at plante løs i haven, men det er faktisk lidt for tidligt, fordi jorden stadig er kold.
Men det betyder ikke, at du skal holde dig helt væk fra haven.
Her er ti tips til dig, der vil starte havesæsonen 2018 med manér.
1. Planlæg din have
Bryg en varm kop kaffe, tag plads ude i solen og gå i gang med at planlægge din have. Det er vigtigt, at du veksler mellem, hvor du dyrker de forskellige grøntsager, for ellers bliver jorden træt. Hvis du dyrker den samme grøntsag i det samme jord, så er der risiko for misvækst, sygdomme og skadedyr.
At sørge for variation i sin køkkenhave kaldes også sædskifte.
Du kan læse mere om sædskifte hos havenyt.dk
2. Så dine tomater
Du kan sagtens begynde at så dine tomater, hvis de skal i drivhus. Hvis du derimod vil dyrke frilandstomater, så skal du vente til, at nattefrosten er forbi. Tomaterne kan nemlig ikke tåle frosten.
3. Gør drivhuset klart
Hvis du skal så dine tomater i drivhuset, så skal drivhuset også være klar til det. Egentlig begynder rengøringen af drivhuset allerede i efteråret, hvor du skal fjerne de gamle planter. Hvis du ikke har gjort det, så kan du begynde der.
Derefter skal du vaske drivhuset. Vask det på en overskyet dag, så solen ikke får sæbevandet til at tørre for hurtigt ind. Hvis der er mange alger i drivhuset, så skal du fjerne dem med en stiv børste og skylle med rent vand.
4. Læg dine kartofler til forspiring
Du kan allerede nu lægge dine kartofler til forspiring. De skal bare ligge et lyst og køligt sted.
Ved at lægge kartofler til forspiring, kan du nå at opdage, om der er kartofler, der er syge eller langsomme til spire og så kassere dem.
Derudover giver forspiring også kartoflerne mulighed for at vokse så meget som muligt, inden kartoffelskimlen måske angriber dem.
5. Så din egen chili
Du kan også roligt gå i gang med at så chili, som skal sås senest i begyndelsen af maj måned.
Alt efter hvilken sort af chili, du vil dyrke, tager det mellem fire og syv måneder fra såning til, at du står med en moden chilifrugt i hånden.
6. Tag på frøbyttemarked
Hvis du har frø i overskud, så kan du tage på et af de mange frøbyttemarkeder, der hedder FRØ POPUP. På markederne kan du bytte dig til andre frø og få en snak med andre om, hvordan de dyrker deres have.
På den måde er du også med til at skabe mangfoldighed blandt danske grøntsager.
7. Dyrk i en mistbænk
En mistbænk giver dig lov til at gå i gang med havearbejdet lidt før tid. En mistbænk er et bed med gødning, hvor omsætningen af gødningen giver varme. Du kan derfor så tidligere i en mistbænk, end du ellers kan i haven.
En anden fordel ved mistbænken er, at den er bæredygtig og CO2-venlig. Derfor gør du ikke kun noget godt for din have, men også for klimaet.
Du kan købe en færdig mistbænk eller se her, hvordan du laver en selv
8. Lav dine egne urtepotter
Vi bliver i gør-det-selv universet lidt endnu. Hvis du synes, at det er for koldt til at gøre noget ved haven, så kan du skabe lidt have-stemning ved at lave dine egne urtepotter. Det eneste, du skal bruge, er avispapir, en saks og en flaske.
Se, hvordan du laver urtepotter af avispapir
9. Byg en fuglekasse
Hvis du godt kan lide at have liv i haven, så kan du bruge påsken på at bygge et hjem til fuglene. Det kan være svært for fugle at finde steder at yngle, og derfor vil det være en hjælp for dem, hvis du sætter en fuglekasse op i haven.
Som tak vil fuglene hjælpe dig med at holde insekter og smådyr væk fra haven.
Se her, hvordan du bygger en fuglekasse
10. Giftfri Have
En ny havesæson giver dig også mulighed for at gøre din have giftfri. Gift i haven gavner ikke hverken grundvandet, miljø, dyr og mennesker.
Det kan virke som den lette løsning at ty til gift for at holde haven pæn, men det er muligt at have både en flot og giftfri have på samme tid.