Uanset, hvor du bor i Danmark, har du aldrig langt til en skov.

Vores skønne skove inviterer til hyggelige skovture med familien og hjemmesmurte madpakker.

Og skovene inviterer også til at løbe, lege og gå på opdagelse mellem træerne og gennem lysninger.

I denne guide har vi udvalgt 13 vidunderlige skove, som du kan nyde i Danmark.

Få mere grøn inspiration

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få gode råd og tips om blandt andet naturoplevelser, sankning, haven og meget andet.


Foto: Mette Press

Besøg eventyrlige Rold Skov

Indtil 2004 var Rold Skov faktisk Danmarks største skov. I begyndelsen af 00’erne blev den dog overgået af Silkeborg-skovene, der indtil da havde været regnet som flere forskellige skove. Silkeborg-skovene kan du læse mere om nedenunder.

Rold Skov er 80 km2 stor og ligger ikke langt fra Aalborg. Skoven er hjem for mange forskellige arter og har en af landets dybeste ådale.

På en skovtur i den eventyrlige skov kan du møde alt fra krondyr til oddere, grævling, ræv og et hav af fugle. Natuglen holder også til i Rold Skov, og kan måske ses sove i et hult træ, hvis du besøger skoven i dagstimerne.

Rovfugle er også glade for den magiske skov, og du kan både være heldig at møde hvepsevåge, duehøg og musvåge.


Foto: Josefine Andersen

Højeste træ i Silkeborg-skovene

Det største skovområde i Danmark er Silkeborgskovene. Silkeborgskovene strækker sig over 128 kvadratkilometer rundt om og syd for Silkeborg.

Der er tale om forskellige mindre skove, og hver og en af dem grænser op til de berømte Silkeborg-søer, eksempelvis Slåensø (på billedet), Almind Sø og Avnsø.

Skovene har mange stier og andre friluftsfaciliteter, og er derfor oplagt til skovtur, vandretur og sågar overnatning.

I en af skovene, Sønderskov, vokser Danmarks højeste træ. Det er en douglasgran. I 2018 blev træet målt til at være 53,7 meter højt, det svarer til 31 mennesker, med en gennemsnitshøjde på 170 centimeter, stablet ovenpå hinanden. Altså et virkelig højt træ.

Hvis du tager på skovtur i Silkeborgskovene, kan du møde de fleste danske pattedyr herunder forskellige hjorte, grævling og ræv. Du kan også være heldig at spotte sortspætte, isfugl og den store hornugle.


Foto: Naturstyrelsen

Danmarks mindste og sjoveste skov: Nøffelskoven

På den modsatte skala af Silkeborgskovene og Rold Skov finder du Nøffelskoven, som i 2008 blev kaldt for Danmarks mindste og sjoveste skov. Nøffelskoven er kun seks hektar stor.

Selvom skovens størrelse ikke kan hamle op med Rold Skov og Silkeborg-skovene i størrelse, så er den alligevel et besøg værd.

Skoven er nemlig et arboret, som betyder, at den har en samling af træer og buske. Nøffelskoven kan prale af en samling på cirka 40 forskellige træer og buske, som alle er danske.

Derudover bor der både ræv, husmår, halsbåndmus og rådyr i Nøffelskoven.

Den lille skov ligger omkring 11 kilometer fra Sønderborg. I skoven er der udskårne trædyr og stjernetyderbænke. Du kan også overnatte i Danmarks eneste amfi-shelter i Nøffelskoven. Et amfi-shelter er et shelter kombineret med et amfiteater, der kan huse op til 30 mennesker.


Vidunderlig skov: Dyrehaven

En kort tur med S-toget fra Københavns Centrum til Klampenborg Station tager dig til Jægersborg Dyrehave. Skoven blev anlagt i 1669 af Frederik den 3. fordi han gerne ville have et område at jage i. Derfor blev der fragtet hjorte fra nær og fjern til skoven.

Det er en af grundene til, at der i dag er omkring 2.000 hjorte i skoven.

Skoven har 7,5 millioner besøgende hvert år, måske fordi Dyrehaven er en usædvanlig stor lysåben skov, der er ideel til gåture. Dyrehaven er også indehaver af meget gamle træer.

Andre skove tæt på København er Hareskoven, Vestskoven og Kongelunden. Så der er mange muligheder for at tage på skovtur tæt på hovedstaden.


Foto: Rasmus Hjortshøj

Vidunderlig udsigt: Skovtårnet

Hvis du gerne vil på en ekstraordinær skovtur, så er Gisselfeld Klosters Skov et besøg værd. Midt inde i skoven ligger der nemlig et 45 meter højt tårn, så du kan nyde skoven fra oven.

Den 650 meter lange gåtur til tårnets top, giver en fantastisk udsigt udover den privatejede skov.

Skoven ligger knap 75 kilometer fra København.

Tårnet tog imod de første besøgende i marts 2019. Til dagligt er det Camp Adventure, der bestyrer det.

Det er desuden arkitektfirmaet Effekt, der har designet det flotte tårn i skoven. Tårnet er bygget af stål og egetræ.


Foto: Tim Rønning

Bynær skov: Næsbyhoved Skov

Lige nord for Odense Havn ligger Næsbyhoved Skov. Det er en bynær skov, der er omgivet af beboelse. Men selvom skoven ligger tæt på byen, så er der masser af fugleaktivitet. Du kan for eksempel møde musvåge, spurvehøg, natugle og stor flagspætte i skoven.

Hvis du tager på skovtur i Næsbyhoved Skov, så vil du møde flotte bøgetræer. Midt i skoven rejser Næsbyhoved Voldsted sig på en naturlig banke omgivet af ti meter dybe grave.

Skoven blev fredet i 1942, og kan prale af et 400 år gammelt egetræ, som du finder for enden af Motorbådshavnen.

I skovens vestlige del findes der store sumpede områder med tagrør. Det er resterne fra Næsbyhoved Sø, der blev drænet i 1863.


Foto: Claudia Pernille König

Historisk skov: Boserup Skov

Få kilometer vest fra Roskilde ligger Boserup Skov, Store Kattinge Sø og Lille Kattinge Sø. Området er perfekt til en gåtur alene eller i følgeskab af familien.

I den nordøstlige del af skoven kan I overnatte i et shelter, men vær opmærksom på, at I skal gå derhen, der er nemlig ikke parkering tæt på lejrpladsen. Det er der til gengæld langs skovkanten på Boserupvej.

Boserup Skov har et rigt fugleliv, især fordi gamle, hullede eller døende træer får lov at stå til gavn for blandt andet spætmejsen.

Skovens historie går langt tilbage, og tidligere var den ejet af kongen, der i 1661 forærede den til Københavns Magistrat. I 1995 blev skoven solgt til Miljøministeriet, fordi Danmarks Naturfredningsforening pressede på, så skoven ikke blev opkøbt af private. Derfor har alle nu adgang til naturoplevelser i skoven både dag og nat - også udenfor stierne.


Fem urørte skove

At en skov er urørt betyder, at den generelt får lov at passe sig selv. Træerne må ikke blive fældet, medmindre der er et helt konkret naturformål med fældningen, og de må heller ikke fjernes, hvis de vælter af sig selv. Du må gerne færdes i urørt skov

Urørt skov er godt for naturen og biodiversiteten, fordi en fri skov giver plads til arter, som ikke kan lide menneskers alt for hyppige indblanding, men som til gengæld godt kan lide døde træer, som de kan bo og yngle i. Det gælder fx skovmåren, flagermus og fugle som spætter, ugler og mejser.

Derudover lever biller, svampe og orme også godt af døde træer i urørte skove.

Nedenfor har vi udvalgt fem forskellige skove, hvor dele af skoven er urørt eller udpeget til at blive det.


Foto: Mads Tolstrup

Stor og dramatisk skov: Gribskov

I Nordsjælland ligger en af Danmarks største skove: Gribskov. Den dramatiske skov har nemlig et areal, der strækker sig over 5500 hektar, skovens størrelse er oppe i den helt store liga.

Siden 2018 har godt 2000 hektar i Gribskov været udpeget til urørt skov. Derfor er der gang i en indfasning af skoven, og fra 2026 skal den passe sig selv.

Der er mange forskellige ruter i skoven. Gribskov er også oplagt at tage på vandretur i, der er nemlig flere primitive overnatningsmuligheder i skoven.

Du kan møde mange forskellige dyr i Gribskov. På udvalgte områder kan du for eksempel møde islandske heste, der går og græsser. Hvis du kigger op, kan du måske få øje på en sortspætte, en hvepsevåge, en plettet rørvagtel eller en rødrygget tornskade.


Foto: Poul Olsen

Mange forskellige dyr i Bolderslev Skov

Bolderslev Skov har siden 1999 været fredet. Det har efterhånden givet plads til mange forskellige dyrearter.

Den store flagspætte og den korttåede træløber er bare nogle af de fugle, som du kan være heldig at møde i Bolderslev Skov. Du kan også være heldig at spotte sjældne arter af rovfugle som duehøg og rød glente. Begge rovfugle yngler i skoven.

Bolderslev Skov ligger kun små 10 kilometer fra Aabenraa.


Foto: Marina Hansen

Fortidens skov: Draved Skov

Ikke langt fra Løgumkloster i Sønderjylland ligger Draved Skov. Skoven er også en af de mest veludviklede naturskove, hvor flere områder minder om urskov.

I skoven vokser skovlinden. Skovlinden var den mest dominerende træart i stenalderen. Skoven kan derfor også kaldes en fortidsskov.

I Draved Skov lever grævling, ræv, skovmår og det røde egern. De mange, gamle træer giver også plads til stær, huldue, grå fluesnapper, spætter, ravn og duehøg. Skoven og mosen er på EU’s liste over vigtig natur, fordi både trane, hedehøg, rørhøg og mosehornugle yngler i området.

Kongens Mose

Ved Kongens Mose på Teltkrovej ligger der et fugletårn, som giver gode muligheder for at opleve det rige fugleliv, især hvis du medbringer en kikkert.

Desværre er der ikke mulighed for at overnatte i skoven, medmindre du har lavet en aftale med den lokale naturvejleder.


Orkanskoven i Almindingen på Bornholm

På Bornholm ligger Almindingen, der er Danmarks femtestørste skov. En lille del af den kaldes Orkanskoven. Den væltede i en storm i 1967 og har fået lov til at ligge urørt siden da. Det mærkelige er, at mange af bøgetræerne, som ligger ned, stadig er i live og har skudt sidegrene ud, som nu er blevet til ret store træer.

Tilbage i 2018 blev skoven, ligesom Gribskov, en del af Naturpakken, hvilket betyder, at der også her blev udpeget mere urørt skov, nemlig 200 hektar. Der foregår nu en indfasning og fra 2026 skal den nyligt udpegede urørte skov passe sig selv.


Foto: A Strange Forest

Gamle bøgetræer i Velling Skov

Hvis du gerne vil besøge en helt særlig skov er Velling Skov et godt bud. I skoven findes nogle af Danmarks ældste bøgetræer, der snildt kan være 250-300 år gamle.

Du kan sagtens tage på vandretur i skoven. Der findes flere afmærkede ruter. Vandreruterne tager en times tid at gå.

Skoven ligger knap 22 kilometer fra Silkeborg.

Vil du have mere inspiration?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev