Snart lyder startskuddet til en hel uge i naturens tegn. I uge 36 er det Naturens Uge – Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedage for oplevelser i naturen – og overalt i landet rykker børn og voksne udendørs for at deltage i forskellige natur- og friluftsarrangementer.

Også hos skoler og dagtilbud i hele landet er der natur på skemaet. I hverdagene 5. til 9. september skifter flere end 138.000 børn klasseværelset og dagtilbuddets trygge rammer ud med den lokale natur.

Læs også: Find et offentligt arrangement til Naturens Uge

Det er skoleledere, lærere, pædagoger og dagplejere, der har meldt deres elever og børn til at deltage i Naturens Uge.

– Vi er utroligt glade for, at både skolerne og dagtilbuddene bakker så massivt op om Naturens Uge og prioriterer at tage børnene med ud i naturen. Det er enormt vigtigt, at alle børn bliver ordentligt introduceret til naturen og får et tæt og trygt forhold til den – ikke mindst så de som voksne vil passe godt på den. Det er der heldigvis mange pædagoger og lærere, der vil være med til sørge for, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Fokus på den nære natur

Med Naturens Uge ønsker Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet at inspirere danskerne – og ikke mindst børnene – til at komme mere ud i naturen hele året rundt.

I år er der ovenikøbet et særligt fokus på den helt nære natur. Årets tema er ’Naturen tæt på dig’, og der er derfor lagt op til, at de mange børn skal på opdagelse i den natur, de er omgivet af, men som de måske ikke tænker over i hverdagen.

Det kan være en af byens parker, det lokale vandløb eller måske endda børnenes egen skolegård eller legeplads.

– Børn behøver ikke sove i shelter en hel weekend eller bruge hele ferien på at vandre i Sverige for at få et forhold til den. Selv de små møder med naturen i hverdagen, som for eksempel at finde bænkebidere under en sten eller at kravle i krattet på legepladsen, kan være med til at skabe starten på en god relation til naturen. Og jo flere gange børnene får den slags oplevelser – både i børnehaven, skolen, fritiden og med familien – jo bedre er det, siger Annesofie Bjerre, formand for Friluftsrådet.

Som led i Naturens Uge får skolerne adgang til helt nye digitale undervisningsmaterialer, mens de tilmeldte dagtilbud blandt andet modtager et inspirationshæfte, der giver masser af inspiration til, hvordan børn og pædagoger sammen kan skabe en grønnere og vildere legeplads i institutionen.

Offentlige arrangementer i hele landet

I løbet af hele ugen bliver der desuden afholdt offentlige natur- og friluftsarrangementer i hele landet. Her kan man blandt andet komme på guidede sanketure, prøve kræfter med nordisk skovbadning eller gå på opdagelse efter havens insekter. Aktiviteterne spænder bredt, og der er noget for hele familien.

Det er bl.a. foreninger, klubber, virksomheder og privatpersoner, der inviterer på de mange lokale arrangementer.

Alle offentlige arrangementer kan findes her.

Naturens Uge

  • Naturens Uge er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedage for oplevelser i naturen.
  • Formålet er at åbne naturen for børn og voksne og inspirere dem til at bruge naturen endnu mere året rundt.
  • I år afholdes Naturens Uge d. 5.-11. september 2022 med offentlige naturarrangementer i hele landet.
  • I løbet af hverdagene deltager 138.000 børn fra skoler og dagtilbud.
  • Tidligere gik begivenheden under navnet Naturens Dag. I 2021 blev Naturens Dag udvidet til Naturens Uge.
  • Danmarks Naturfredningsforening oprettede Naturens Dag tilbage i 2004. Siden 2010 har Naturens Dag/Uge været et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet.
  • Naturens Uge er støttet af Nordea-fonden og 15. Juni Fonden.
  • www.naturensuge.dk kan man læse mere og se en oversigt over alle arrangementer.

Se, hvor mange børn der er tilmeldt i din kommune