Frisk luft, åben himmel og sjove oplevelser i det fri. I uge 36 er det Naturens Uge – Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedage for oplevelser i naturen – og overalt i landet bliver det markeret med natur- og friluftsaktiviteter for både børn og voksne.

Læs også: Vokseværk: Naturens Dag bliver til Naturens Uge

Også hos skoler og dagtilbud i hele landet er der natur på skemaet.188.000 børn er af deres skoleledere, lærere, pædagoger og dagplejere tilmeldt den landsdækkende begivenhed.

– Det er helt fantastisk, at så mange børn er tilmeldt i år, og vi er enormt glade for, at både skoler og dagtilbud prioriterer at tage børnene med ud i naturen i løbet af ugen. Det er vigtigt, at vores børn bliver ordentligt introduceret til naturen, så de lærer at holde af den og passe på den. Og det er der heldigvis mange lærere og pædagoger, der gerne vil være med til at sikre, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Der er også et hav af gratis arrangementer for børn og voksne til Naturens Uge, hvor børn og voksne kan være med til alt fra svampeture til orienteringsløb og smukke vandreture.

Ud i naturen året rundt

Naturens Uge gik tidligere under navnet Naturens Dag – en årligt tilbagevendende begivenhed, der har været afholdt siden 2004.

I år har mærkedagen haft vokseværk og er blevet til Naturens Uge. Formålet er dog stadig det samme: At få danskerne mere ud i naturen og give dem inspiration til at komme ud hele året rundt.

Og det gælder ikke mindst de mange tusind børn, der i løbet af ugen skifter klasseværelset og børnehavens trygge rammer ud med den lokale natur, forklarer Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet:

– Naturoplevelser skal være en fast del af børns opvækst. Med Naturens Uge forsøger vi derfor at åbne børnenes øjne for, hvor meget naturen egentlig har at byde på. Og det kan forhåbentligt give dem lyst til at tilbringe meget mere af deres fritid i den friske luft, og samtidig give dem gode idéer til, hvad de kan lave sammen med deres familie og venner i det fri, siger han.

Offentlige arrangementer i hele landet

I løbet af hele ugen bliver der desuden afholdt hundredvis af offentlige natur- og friluftsarrangementer i hele landet. Her kan man blandt andet komme på guidede svampeture, prøve at spotte flagermus eller gå på opdagelse i naturen med Gurli Gris. Aktiviteterne spænder bredt, og der er noget for hele familien.

Det er bl.a. foreninger, klubber, virksomheder og privatpersoner, der inviterer på de mange arrangementer.

FAKTA: Naturens Uge

  • Naturens Uge er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedage for oplevelser i naturen.
  • Formålet er at åbne naturen for børn og voksne og inspirere dem til at bruge naturen endnu mere året rundt.
  • Naturens Uge afholdes d. 6.-12. september 2021 med offentlige naturarrangementer i hele landet.
  • Tidligere gik begivenheden under navnet Naturens Dag. Fra i år er Naturens Dag blevet udvidet til Naturens Uge.
  • Danmarks Naturfredningsforening oprettede Naturens Dag tilbage i 2004. Siden 2010 har Naturens Dag været et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet.
  • Naturens Uge er støttet af Nordea-fonden og 15. Juni Fonden.
  • www.naturensuge.dk kan man læse mere og se en oversigt over alle arrangementer.