275 landmænd erklærer sig bi-venlige
275 landmænd har tilmeldt sig landbrugets egen bi-kampagne. Danmarks Naturfredningsforening roser initiativet, men efterlyser flere tiltag.I 2018 lancerede Landbrug & Fødevarer en bi-kampagne, der opfordrer de danske landmænd til at gøre en indsats for bierne.
Indtil videre har 275 landmænd tilmeldt sig, skriver Landbrug & Fødevarer, der i forbindelse med sidste uges Naturmøde i Hirtshals har offentliggjort et danmarkskort over de tilmeldte.
Som en del af kampagnen har Landbrug & Fødevarer opstillet ti råd til, hvordan man som landmand kan hjælpe de vilde bier.
Når man tilmelder sig kampagnen, tilkendegiver man, at man gerne vil gøre en ekstra indsats for at passe på bierne. Det er dog frivilligt, hvilke tiltag man vil gøre på sin ejendom.
- Vi ved, at landmændene meget gerne vil gøre noget for at forbedre levevilkårene for de dyr, der lever i landbrugslandet. Ofte ved de bare ikke, hvad der virker bedst. Derfor har vi lavet en række konkrete anbefalinger til landmændene om, hvad de kan gøre for at hjælpe bierne på deres bedrift. Dem har mange landmænd allerede taget i brug på deres gård, siger Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer, til lf.dk.
Læs også: Salget af bidræber-gift næsten fordoblet
DN efterlyser flere tiltag
I Danmarks Naturfredningsforening glæder man sig over, at man også fra landbrugets side sætter fokus på bierne. De danske bier er nemlig truede, og mange arter er i tilbagegang eller uddøde.
Skriv under for et forbud mod bidræbergift i Danmark
- Det er glædeligt, at der blandt danske landmænd er et ønske om at forbedre vilkårene for bierne. Det er vigtigt, at landbruget også tager ansvar, og vi håber, at mange flere end de 275 landmænd vil følge trop og gøre en indsats for at passe på bierne, siger Rikke Lundsgaard, Landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.
Hun pointerer dog, at der skal endnu mere til, hvis biernes tilbagegang for alvor skal bremses.
- Hvis vi virkelig skal gøre en forskel for bierne, så bliver landbruget også nødt at droppe sprøjtegiftene. Vi har brug for mere økologisk landbrug, eller som et andet alternativ conservation agriculture, hvor det har vist sig, at det ikke er nødvendigt at bruge insektgift, siger hun.
Stop brugen af bidræber-gift
Brugen af insektgifte i landbruget har været kraftigt medvirkende til biernes tilbagegang. Det gælder især de såkaldte neonikotinoider - også kaldet bidræber-gifte - der skader biernes orienteringsevne og evne til reproduktion.
Tidligere på måneden viste nye tal fra Miljø- og Fødevareministeriet, at salget af neonikotinoiden imidacloprid til landbruget steg med hele 85 procent fra 2016 til 2017.
I april 2018 besluttede EU at forbyde brugen af neonikotinoider uden for drivhuse, men alligevel valgte regeringen at give dispensation til landbruget i Danmark, så man stadig kan anvende stoffet til bejsning af frø til sukkerroer.
- Det giver ingen mening, at landbruget fortsat kan benytte sig af stoffet. Selvom sukkerroer ikke tiltrækker bierne, så er giftene vandopløselige. De kan altså blive spredt til ukrudt og andre planter i og omkring marken, hvor de kan gøre skade på bierne, siger Rikke Lundsgaard.
Danmarks Naturfredningsforening arbejder for et absolut forbud imod en hver type af neonikotinoider i dansk landbrug.
Bliv medlem og vær med i kampen for bierne i Danmark
10 anbefalinger fra Landbrug & Fødevarer til landmændene
- Bevar og pas på småbiotoperne
- Udtag arealer permanent til natur
- Slå ikke vejrabatter
- Sørg for, at der ikke sker spild og afdrift
- Pas på og plej eksisterende naturarealer
- Bevar de gamle træer
- Lav blomsterstriber
- Etabler naturlige bihoteller
- Efterlad dødt ved
- Plant hjemmehørende buske