Det er forår og tid til havearbejde. Men i stedet for at slå græs, gå på planteskole og køre haveaffald på genbrugspladsen, kan du hjælpe flere dyr ved at bygge et kvashegn.

Der må nemlig gerne være en smule ordnet vildskab i haven, før det tiltrækker insekter og dyr, og din have kan blive mere naturlig.

Læs også: Få en vildere have: 6 ting du kan gøre i foråret

En nem løsning er at lave et kvashegn, der både er dekorativt, let at bygge og som skaber læ og beskyttelse. På den måde giver du havens nyttedyr gode betingelser for at kunne tage kampen op imod for eksempel bladlusene i roserne og sneglene i salaten – helt uden brug af gift.

Glæd dig til at møde disse 3 nyttedyr

Find en trin-for-trin guide til at bygge dit kvashegn efter listen.

Ørentvisten

Et af nyttedyrene, du kan få stor glæde af, er ørentvisten. Det lille insekt er en overset – og ofte misforstået – fætter. På trods af sit drabelige udseende med de store kroge på bagkroppen er ørentvisten ganske harmløs. Den bruger krogene til at fange små byttedyr, men er ikke stærk nok til at gennembore vores tykke hud. Til gengæld kan den med stor appetit spise bladlus og andre smådyr, som kan finde på at invadere roserne eller andre prydplanter. Ørentvisten holder af fugtige, mørke steder, og derfor er kvashegnet et genialt gemmested.

Pindsvinet

Et andet – men noget større nyttedyr – er pindsvinet, der ofte flytter ind i bunden af kvashegnet. Pindsvinet æder snegle i stor stil, og vil du bare holde lidt af sneglebestanden under kontrol i nærheden af køkkenhaven, er kvashegnet et godt sted at starte. Jo tættere og mere beskyttet hegnet er i bunden, jo bedre. På den måde kan pindsvinet nemlig lettere finde beskyttelse og et sted at gå i hi, når efteråret kommer.

Jordhumlebien

Endelig er kvashegnet også et godt hjem for jordhumle, der nok er den mest kendte af de danske humlebiarter. Den store humlebi – eller brumbasse som mange kalder den – foretrækker at bosætte sig i jordniveau, og meget gerne hvor andre dyr har haft bo. Jordhumle-dronningen kan ligefrem opfange duften af musetis på lang afstand, og tager det som garanti for, at det er et godt sted at bygge rede.

Humlebier bestøver effektivt blomster og afgrøder i din have. Når humlebien mæsker sig i blomsternes pollen og nektar, kan du høre en velkendt summen, som skabes af humlebiens brystmuskler. Rystelserne løsner pollenet fra blomsten, som gør bestøvningen mere effektiv og giver dig en rigere have.

Sådan bygger du dit kvashegn

Når du skal i gang med dit kvashegn, er der mange måder at bygge det på. Det vigtigste er, at hegnet får en vis bredde, ikke bliver for højt, og at det er let at lægge sit haveaffald i.

En god bredde er 80-100 cm, mens en højde på 100-150 cm fungerer godt. Du kan godt lave hegnet lidt mindre, men det er mest stabilt og bedst som levested, hvis det har en vis størrelse. Alt har dog ret, også i små haver!

Læs også: De her planter elsker sommerfuglene

Sæt stolper af med en meters mellemrum i længderetningen og i den ønskede bredde. Sætter du stolperne forskudt over for hinanden, bliver hegnet lidt mere stabilt, men de kan også sættes lige over for hinanden – det giver et mere organiseret indtryk.

Som ’fyld’ kan du bruge næsten hvad som helst. Brug pinde og grene med en tykkelse som en tommelfinger og opefter for at skabe sammenhæng og grundlag for variation. Du kan også blande fx mindre afklippede grene, græs, blade og visne stauder i for at skabe variation.

En langsigtet investering

Når kvashegnet står færdigt, vil grenene tørre med tiden og blive lettere at komprimere. Den løbende opgave bliver nu at trykke på dem ovenfra – en oplagt aktivitet for børn og barnlige sjæle. Det bedste resultat opnås ved at hoppe op og trampe rundt i hele herligheden. Når hegnet er komprimeret, er der plads til at fylde på igen. Sådan kan kvashegnet holdes kørende i årtier til glæde for både havens nyttedyr og for dine blomster og afgrøder.

Sådan ser et stort kvashegn ud. Men kvashegn kan laves i mange afskygninger og kan være så store, som din have tillader. Selv kvashegn-eller bunker på en meter eller derunder kan gøre en forskel. Så vil det især være insekterne, der kan få glæde af den nye bolig.

Object reference not set to an instance of an object.