En fjerdedel af alle børn har aldrig set et egern eller en krabbe, og endnu flere har ikke set et pindsvin eller en guldsmed med egne øjne. Men det er der heldigvis råd for.

Til Naturens Uge kan børn og voksne deltage i gratis arrangementer i skoven, ved stranden eller i parken, hvor fokus er på fascinerende dyr. Her kan du læse om blot nogle af de dyr, du kan opleve til Naturens Uge.

Læs også: Hvert andet barn har aldrig set et pindsvin eller kigget på stjerner i naturen

Krabber

Krabber er fascinerende dyr, der både kan opleves under og over vand. Den almindelige strandkrabbe er en hjemmehørende krabbeart, som de fleste kender fra sommerturen langs de danske strande. Den er dog langtfra den eneste krabbeart, man kan støde på. Der findes ca. 20 forskellige krabbearter i Danmark, og fælles for dem alle er, at de har to klosakse og fire par ben.

Krabber kan opleves på mange måder. De kan spises, fanges, løbe om kap eller svømme!

Her er et udpluk af de steder, du kan opleve krabben til Naturens Uge:

Fang en krabbe i Norsminde

Insekter

Ja, insekter er ganske vidst ikke ét dyr men en samlet betegnelse for de cirka 20.000 insektarter, vi kender i Danmark. Guldsmed, humlebier og ørentvisten er bare nogle af de mest almindelige.

Og vil du prøve at se insekterne på en ny måde, f.eks. gennem en loop eller i et fiskenet, lige til at tage et billede af, så er Naturens Uge noget for dig.

Her er et udpluk af de steder, du kan opleve insekter til Naturens Uge.

Oplev havens krible-krable i Aalborg

Natsværmetur ved Veddinge Bakker

Naturens Uge giver oplevelser for livet

  • Cirka 400 arrangementer foregår i hele landet i uge 36, hvor Naturens Uge ruller af stablen.
  • Arrangementerne er både for børn og voksne, og der er noget for enhver smag.
  • Svampeture, foredrag, vandreture, strandlege og krible-krable-undersøgelser er blot nogle af de aktiviteter, du kan være med til.
  • Især Danmarks dyr kan opleves på nært hold til Naturens Uge. Her er blot samlet et udpluk af nogle af aktiviteterne med dyr, og kan du ikke finde et på listen tæt på dig, så er der mange flere, hvor de kom fra.

Flagermus

Der findes 17 arter af registrerede flagermus i Danmark, hvoraf fem af dem er truet. Flagermus er hurtige dyr, vi ellers ofte kun oplever i en brøkdel af et sekund, og vi ser dem sjældent helt tæt på. Men faktisk er der flagermus overalt i Danmark, og går du en tur i en park eller en skov eller en rolig villavej i tusmørket, kan du være stensikker på, at flagermusene er nær.

Til Naturens Uge kan du tage med eksperter på flagermustur og opleve de mystiske væsner lidt tættere på:

Lyt til flagermus med detektorer ved Allerød Sø

Oplev Aalborgs flagermus

Aftenhygge ved Skovsgaard Gods på Langeland

Tudser og frøer

Der findes cirka 15 almindelige paddearter i Danmark, hvoraf nogle er tudser, og nogle er frøer. Man kan kende forskel på frøer og tudser ved, at frøernes hud er glat, og tudsernes hud har vorter.

Man kender også frøen som et helt andet dyr, når den ikke er så gammel – nemlig som haletudse. De fleste har nok set haletudser i en havedam, i en sø i skoven eller andre steder, hvor der rigeligt med vand at boltre sig i. Når haletudsen er cirka 11 uger gammel bliver den langsomt til en frø og kan gå på land.

Frøer og tudser kan opleves flere steder til Naturens Uge:

Oplev strandtudsen ved Nyborg

Frøerne der bor i mosen i Herlev

Pattedyr

Ja okay, pattedyr er ikke ét bestemt dyr men en betegnelse for en masse med fællestræk. Der findes både almindelige og sjældne pattedyr i Danmark, og i alt tæller vi i dag cirka 50 arter af pattedyr, der lever vildt.

Nogle af de almindelige er for eksempel harer, ræve, hjortevildt og pindsvin. Flere af dem kan du møde til Naturens Uge:

Oplev hjortebrøl ved Hanstholm

Dyst mod dyrene i Silkeborg

Mød vilde heste på Sydlangeland

FAKTA: Børn i naturen

  • Af de adspurgte børn i en ny undersøgelse har 74% af danske børn mellem 5 til 12 år set et egern i naturen, 72% en frø, 59% en guldsmed, 73% en hare, 71% et rådyr og 58% et pindsvin.
  • Af de adspurgte børn, har kun 39% overnattet i naturen, 62% snittet en pind, 53% bygget en hule i naturen, 50% set på stjernehimlen i naturen og 77 % har oplevet at blive brændt af brændenælde.