Hvis politikerne kiggede ned fra vinduerne på Rigsdagsgården bag Christiansborg tirsdag den 17. november, ville de se 51.090 agern spredt ud i et kunstværk. Hvert agern repræsentererede en dansker, der vil have plads til mere vild natur i Danmark.

En af dem er Helene Albinus Søgaard, der sammen med to måneder gamle Frida i barnevognen og to andre underskrivere var mødt op for at bygge kunstværket og for at overrække underskrifterne til Folketingspolitikerne:

-Vi kalder os et grønt foregangsland, men alligevel ligger vi i bunden hvad angår natur. Det synes jeg, vi skal gøre noget ved. Vi skal have mere vild natur til alle de arter, vi mister hele tiden, siger hun, og underskriver Henrik Hansen er enig:

-Den er lige til højrebenet, at der skal mere natur i Danmark. Det er godt for os mennesker, for klimaet, for alt. Alligevel bliver det igen og igen nedprioriteret. Arrangementet i dag sætter forhåbentlig skub i tingene, siger han.

Underskriver Marianne var enig:

-Hvis man har en stemme, skal man bruge den. Og eventet her er en god måde at ytre sin utilfredshed på. Vi må ikke blive ved at behandle vores moder jord, som vi gør nu.

Naturen skal have mere plads i finansloven

I Danmark har vi kun under én procent, der kan kaldes beskyttet og vild natur. Det tal skal op på 20 procent, før vi kan gøre os forhåbninger om at stoppe arternes tilbagegang, mener forskere. Kampagnen Natur Nok? sætter fokus på netop det mål, og til dags dato har 51.090 mennesker skrevet under.

Desværre er der langt til de 20 procent, når man kigger i regeringens finanslovsudspil. Der er kun sat 50 millioner kroner af årligt til natur og biodiversitet, hvilket vil give råd til omkring én naturnationalpark. Men der er behov for mindst 15 naturnationalparker og 75.000 hektar urørt skov, hvis regeringens egne løfter skal holdes.

Naturzonen: Se støttepartiernes krav til regeringen

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, mener, at finansloven allerede i år skal afsætte markant flere penge til natur. Derudover bør Folketinget komme i gang med at udarbejde den biodiversitetslov, som regeringen tidligere har lovet.

-Vi kan ikke vente et år mere på en handlingsplan, der faktisk står mål med krisens alvor. Vi har 1844 truede arter i Danmark, og hvert år mister vi dyr og planter, der før var almindelige i naturen. Jeg håber, politikerne lytter til de mange tusinde underskrivere og lægger en plan for, hvordan målet om 20 procent skal opnås, siger Maria Reumert Gjerding.

Politikerne sagde tak til de mange underskrivere

Til overrækkelsen af underskrifterne mødte repræsentanter fra de politiske partier op. Det var miljøminister Lea Wermelin (S), Pia Olsen Dyhr (SF), Susanne Zimmer (Frie Grønne), Jakob Jensen (V), Sofie Carsten Nielsen (R), Mai Villadsen (Ø), Egil Hulgaard (K), Hans Kristian Skibby (DF) og Torsten Gejl (ALT)

Flere af politikerne talte med de fremmødte underskrivere, som gjorde et indtryk på blandt andre Lea Wermelin, der skriver i et Instagram-opslag:

- Jeg er helt enig i, at vi skal have mere plads til naturen. Mere vild natur, flere naturnationalparker og masser af naturoplevelser. Og vi er midt i netop forhandlinger om at passe bedre på naturen.

Ud over kunstværket af de 51.090 agern, fik politikerne deres eget spirende agern i en vase, så de ikke glemmer naturen, når de går tilbage til deres kontorer og forhandler finansloven på plads. De mange agern blev arrangeret af blandt andre Maria Reumert Gjerding og de tre underskrivere, og blev efter overrækkelsen leveret tilbage til frøleverandøren og vil blive plantet som træer.

NaturNok?: Det har over 50.000 skrevet under på

  • Kampagnen Natur Nok? Sætter fokus på, at Danmark skal op på mindst 20 procent vild natur for at få plads til de truede arter og dermed stoppe biodiversitetskrisen.
  • Konkret mener Danmarks Naturfredningsforening, at det mål bør vise sig i årets finanslov. Tidligere har flere af Folketingets partier fremsat ønsker om markant flere naturnationalparker, end det, der ser ud til at være råd til i det nuværende finanslovsudspil.
  • Derudover bør Folketinget hurtigst muligt vedtage den ”biodiversitetspakke”, som regeringen har lovet. Den skal blandt andet indeholde en biodiversitetslov med mål og plan for, hvordan vi stopper biodiversitetskrisen.
  • Læs mere om kampagnen på www.naturnok.dk